Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandria Ocasio-Cortez gillar transfrågor och Nintendo 64. Arkivbild.

Kända politikern gästade "Donkey Kong"-ström

En brittisk tv-spelare började maratonspela "Donkey Kong" på Twitch för att samla in pengar till transfrågor och reta en irländsk komiker. Nu har tilltaget blivit en sådan succé att den amerikanska politikern Alexandria Ocasio-Cortez hoppat in i sändningen.

Demokraternas stjärnskott Alexandria Ocasio-Cortez har fått stor uppmärksamhet sedan hon valdes in som den yngsta kvinnan någonsin i den amerikanska kongressen i höstas.

Nu har hon även gästat ett strömmat maratonparti med retrospelet "Donkey Kong 64". Andra prominenta gäster som tittat förbi är "Doom"-skaparen John Romero och aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning, skriver Polygon.

Spelat sedan i fredags

Den som håller i livesändningen är britten Harry Brewis, som har nött det 20 år gamla Nintendo 64-spelet på Twitch sedan i fredags. Detta för att samla in pengar till den brittiska organisationen Mermaid, som erbjuder stöd till transexuella barn och ungdomar och deras familjer.

Mermaid har hamnat i skottlinjen i Storbritannien på sistone. En av de mest högljudda kritikerna är den irländske komikern och manusförfattaren Graham Linehan, upphovsman till humorserierna "Jösses" och "The IT crowd".

"Arg på transpersoner"

När det stod klart att Mermaid skulle få ekonomiskt bistånd från det statliga brittiska lotteriet uppmanade Linehan britter att höra av sig och kräva ett stopp för pengarna. Detta eftersom organisationen driver en "extrem ideologisk agenda" i hans tycke.

Harry Brewis, som även är känd för en hyfsat stor Youtubekanal ilsknade till och startade insamlingen i ren trots.

I sitt upprop beskriver han Linehan som "en manusförfattare som jobbade en del med ett bra tv-program för 20 år sedan, men som nu för tiden bara råkar vara en väldigt normal man som är arg på transpersoner hela dagarna".

Insamlingen har hittills dragit in motsvarande 2 miljoner kronor.

Rättad: I en tidigare version var den insamlade summan fel.