Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erik Haag och Lotta Lundgren återvänder till det förflutna. Arkivbild.

Kära återkomster i tv-rutan i höst

Lotta Lundgren och Erik Haag återförenas i "Bye bye Sverige", "Jordskott" återkommer med en andra säsong och Henrik Schyffert problematiserar köttkonsumtionen. Här är SVT:s nya satsningar i höst.

Lotta Lundgren och Erik Haag kommer tillbaka i rutan i vinter. Tv-paret från bland annat "Historieätarna" och "Tusen år till julafton" ska prova på livet som emigranter i en kommande satsning, avslöjar SVT under en presentation av sina höstsatsningar.

Programmet, som har premiär den 7 december, heter "Bye bye Sverige" och i det ska programledarna gestalta livet och strapatserna för de emigranter som bröt upp från Sverige och sökte en ljusare framtid i Amerika under 1800-talet. Även Olof Wretling och Kakan Hermansson finns med på resan.

- Vi försöker att uppleva den här perioden lite fysiskt nästan, genom kroppen och genom relationerna och genom att leva, säger Lotta Lundgren.

Schyffert lär känna grisar

SVT presenterar även program om hur svenskar äter. I kommande "Köttets lustar", som även det har premiär den 7 december, problematiserar komikern Henrik Schyffert köttkonsumtionen och sitt eget köttätande.

- Jag fick i uppdrag, att om jag kunde lära känna två grisar, låta dem bo hemma hos mig, låta dem växa upp, och sedan döda dem, och äta upp dem, då har jag rätt att vara köttätare. Om jag inte klarar av det, då ska jag faktiskt inte hålla på med det där. Det finns jättebra alternativ. Så det utsatte jag mig för, säger Henrik Schyffert.

TT: Hur känner du inför köttätandet nu?

- Det är väldigt ambivalent. Jag tänker fortfarande att det är gott och enkelt, praktiskt och sådär, men nu har jag förstått vilka jättekonsekvenser köttkonsumtionen har. Det är riktiga jävla problem, säger Henrik Schyffert.

Nya "Jordskott" mörkare

Hyllade tv-serien "Jordskott" kommer med sin andra säsong den 15 oktober. Den nya säsongen tar vid runt två år senare, huvudpersonen Eva Thörnblad har flyttat tillbaka till Stockholm och försöker fortsätta sitt liv. Men snart kommer det förflutna ikapp henne.

Skådespelaren Moa Gammel, som spelar Eva i serien, berättar att man får reda på ännu mer om rollfiguren innan hennes dotter försvann. Det dyker också upp en person som attackerar hennes sårbarhet.

- Det är en bakgrund som kommer ikapp henne, men man kan säga att det är en säsong som är läskigare, mörkare och mer akut än första säsongen, säger hon.