Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Drakarna gör entré i "Elder scrolls online: Elsweyr". "Jag tror att spelare kommer att vara överraskade och förtjusta över vad vi har gjort med dem", säger Rich Lambert vid Zenimax. Pressbild.

Kattfolk och drakar i "Elder scrolls online"

"Elder scrolls online" fortsätter att växa. I den kommande expansionen "Elsweyr" gör drakarna entré i rollspelet, liksom en ny klass.

Onlinerollspelet "Elder scrolls online" släpptes 2014, men har sedan dess vuxit med regelbundna uppdateringar och större årliga expansioner. Det tror Rich Lambert, kreativ chef vid utvecklaren Zenimax Online Studios är framgångsfaktorer bakom spelet, som han säger fortsätter att växa i antal spelare.

- Spelet förändras konstant, utvecklas och förbättras, säger han i en intervju med TT.

Byggd för nybörjare (också)

Rich Lambert tycker inte att nya spelare ska avskräckas av att "Elder scrolls online" har fem år på nacken. Den nya expansionen är byggd så att nya spelare enkelt ska kunna börja spela. Något som både nya och gamla spelare kan ha nytta av är en ny guide, som är ett verktyg som ska hjälpa spelare att hitta viktigt innehåll i zoner.

- Det är väldigt lätt att bli distraherad i spelet, så zonguiden ska dels hjälpa nya spelare, dels få veteraner att fortsätta med berättelsen som de påbörjat men kanske inte slutfört av någon anledning, säger han.

TT: Är det svårt att anpassa spelet för både nybörjare och kärnspelarna?

- Det har blivit enklare när vi 2016 i och med "Tamriel" tog bort de barriärer som finns kopplade till spelarnas nivå (level). Det var nyckeln för oss, som också hjälpte spelet att kännas mer som "Elder scrolls". För det fanns tidigare begränsningar som förhindrar dig från att gå vart du ville och utforska det du ville.

- Nu kan du gå vart du vill, göra vad du vill och spela med vem du vill. Spelet jobbar automatiskt med det, så att du konstant utvecklar dig och får föremål som hjälper din karaktär.

Samarbete krävs

Nytt för i år är att "Elder scrolls online" har en övergripande berättelse som spänner över alla fyra uppdateringar som släpps under 2019. I grova drag har de kejserliga styrkorna invaderat "Elsweyr", en plats där spelare tidigare bara upplevt utkanterna av, och som befolkas av kattfolket khajiiterna. Dessutom har drakarna dykt upp där.

- Du ska gå in där och hjälpa khajiiterna att ta reda på vad det beror på, och stoppa det, förklarar Lambert.

Men det är inte läge att själv ge sig i kast med en drake.

- Våra drakar är stora, stygga, kraftfulla varelser, som kräver att du samarbetar med andra spelare och ickespelbara figurer för att besegra. Det här är en jättegrej i vår tidsepok. Jag tror att spelare kommer att vara överraskade och förtjusta över vad vi har gjort med dem.

Dessutom kommer spelarna att kunna lära sig mer om de olika sorters khajiiter som lever i världen.

Planer för framtiden

En ny klass införs också, nekromanterna, där spelaren kan dra nytta av lik.

- Det är den mest önskade klassen sedan spelet släpptes. Historien som vi vill berätta nu gör att den passar bra in. Nekromanterna återuppväcker och kontrollerar odödliga själar, säger han.

För att dra nytta av klassen bör spelaren vara strategisk och vara medveten om sin omgivning.

- Det är en något krävande klass, det kommer att kräva mer tid än andra för att bemästra, säger han.

Planer finns på att släppa nytt material för "Elder scrolls online" långt in i framtiden.

- Vi jobbar redan hårt på material som kommer att släppas efter 2019. Och vi har en plan som går ännu längre än så, säger Rich Lambert.

"Elder scrolls: Elsweyr" släpps till pc, Mac, Xbox One och Playstation 4 den 4 juni.