Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bill Skarsgård som fånge i Shawshank-fängelset i nya Stephen King-inspirerade serien "Castle Rock". Skarsgårds andra roll i Kings universum på kort tid, som nyligen spelade mördarclownen Pennywise i "Det" (2017). Pressbild.

Kingen av skräck större än någonsin

Tv-serien "Castle Rock" är det senaste tillskottet i Stephen Kings universum, och den amerikanske skräckförfattaren har aldrig varit mer populär.

- Jag har inte så mycket att göra med den. De skickade en fin check som hade täckning. Jag litar på JJ, har Stephen King sagt om "Castle Rock" i en intervju med TT:s Gunnar Rehlin.

"JJ" är JJ Abrams, "Star Wars"-regissören som ligger bakom produktionen av "Castle Rock" för strömningstjänstens Hulus räkning (i Sverige tillgängligt på HBO Nordic).

De första avsnitten skildrar hur vakterna på fängelset Shawshank (känt från Kings filmatiserade novell "Nyckeln till frihet") hittar en stum fånge spelad av Bill Skarsgård som inte finns med i några register. Manuset är inte baserat på någon av Kings romaner, men har inspirerats av den lilla fiktiva staden Castle Rock i Maine som ofta figurerar i Kings verk.

80-talsnostalgi

Författarens inflytande har kanske aldrig varit större än i dag. Efter nyversionen av "Det" samt filmatiseringar av "The dark tower", "Gerald's game" (alla från 2017) och serien "11/22/63" (2016) har Stephen King-renässansen bara börjat. För två år sedan var 58 av Kings verk på väg till vita duken eller tv.

- Han arbete är väldigt filmiskt. Du kan läsa en av hans böcker och se filmen på en bioduk inne i ditt huvud.

Det säger Mick Garris, som är regissör och manusförfattare och ligger bakom flera King-filmatiseringar. Exempelvis "Pestens tid" (1994), "Sömngångare" (1992) och "Riding the bullet" (2004). Garris, som just nu jobbar på en hemlig King-adaption, menar att mycket av författarens popularitet i dag bygger på nostalgi för 80-talets skräck, vilket genererat tv-serier som King-atmosfäriska "Stranger things".

Blockad av Trump

Stephen Kings verk har tolkats många gånger, men han har inte alltid varit nöjd med resultatet. Stanley Kubricks "The shining" (1980) hyllas av många som en av historiens bästa skräckfilmer. Däremot inte av Stephen King själv.

- King tyckte aldrig om Kubricks version, säger Garris som regisserade miniserien "The Shining" (1997) som King skrev manus till.

- Det var väldigt viktigt för honom och nästan lika viktigt för mig som ett fan av boken. Det fanns en anledning att göra det oavsett vad någon annan tyckte. King hade skrivit en väldigt personlig bok som hade blivit en film utan det som gjorde boken personlig, säger Mick Garris.

Stephen King gillar att bråka med den amerikanska högern på Twitter, Så pass mycket att president Donald Trump blockat honom för en kommentar om att Trump hade huvudet i röven.

Mick Garris jämför Kings skrivande med Charles Dickens i England på 1800-talet och menar att mycket av hans samtida relevans kommer från hans humanistiska grund.

- Det jag tror är nyckeln till det som gör King så bra och tillgänglig är att han har en röst grundad i verkligheten. Hans romanfigurer har länge varit från arbetarklassen. Även om hans senare böcker handlat om framgångsrika författare så käkar han själv på McDonalds eller handlar på Walmart. Han gör sådant som vanligt folk gör. Han har en personlighet som lyser igenom, säger Mick Garris.

"Castle Rock" får svensk premiär den 26 juli.