Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kalle Landegrens fasadmålningar i Gärdesåsen, Ljusdal, är en del av regeringens satsning på kulturell upprustning av bostadsområden runt om i landet. Pressbild.

Konstsatsningen på bostadsområden finns kvar

Den kulturella upprustningen av miljonprogramsområdena finns kvar. Det är en konsekvens av den särskilda övergångsbudgeten som regeringen nu lagt fram.

"Äga rum" har Statens konstråd kallat de 15 konstprojekt som förverkligats runt om i landet. Nu senast invigdes Kalle Landegrens fasadmålningar i Gärdesåsen i Ljusdal.

Att de 40 miljoner som nu avsätts till detta i övergångsbudgeten i slutändan verkligen leder till fler konst- och kultursatsningar i miljonprogramsområden är dock högst osäkert. Den kommande regeringen kan ta bort dem i en justeringsbudget. Det är heller inte säkert att anslaget godkänns av riksdagen.

Inte ens den sittande övergångsregeringen har haft för avsikt att anslå pengarna. Men eftersom budgeten för 2019 i princip är oförändrad i jämförelse med tidigare år finns de kvar.

- Budgeten har ingen politisk viljeinriktning, säger Anna Söderström, pressekreterare till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Övergångsregeringens kulturbudget är på 8,4 miljarder kronor. Den har höjts med 100 miljoner kronor, varav 62 miljoner förklaras av uppräkningar för kostnads- och löneökningar. Även Nationalmuseum får behålla ett extra anslag, i det här fallet på 23 miljoner kronor, som annars skulle ha dragits in.

Samtidigt fryser tidigare utlovade satsningar för 2019 inne. Däribland ett anslag till Nobel Center på drygt 20 miljoner kronor samt en tidigare utlovad höjning av det statliga anslaget till allmänna samlingslokaler, som Folkets hus och bygdegårdar.