Förra året gjordes 2,3 miljoner lån av e-böcker. Arkivbild.
Förra året gjordes 2,3 miljoner lån av e-böcker. Arkivbild.

Kraftig ökning av e-boklån

Bibliotekens utlåning av e-böcker ökade med nästan 30 procent under förra året. Samtidigt backar de fysiska lånen.

ANNONS
|

Förra året gjordes 2,3 miljoner lån av e-böcker, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med året dessförinnan, enligt biblioteksstatistik från Kungliga biblioteket (KB).

Samtidigt minskar utlåningen av fysiska medier, alltså böcker, skivor och annat som går att ta hem från biblioteken. Förra året gjordes tre miljoner färre fysiska utlån. Det är en minskning med fyra procent. Totalt skedde 68 miljoner fysiska lån.

Aktiviteter som sagostunder, läxhjälp och författarbesök har ökat under de senaste åren. Sammanlagt ägde 145000 aktiviteter rum på biblioteken. I snitt besöker Sveriges invånare ett bibliotek åtta gånger om året. Men endast en fjärdedel lånar aktivt.

ANNONS

Tillgången till bemannade skolbibliotek är låg, trots att skolbibliotek är obligatoriskt enligt skollagen. Endast 37 procent av eleverna har tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning. Enligt rapporten uppger ovanligt många skolor att de har svårt att bemanna biblioteken. Skälen är ekonomiska eller svårigheter att rekrytera.

TT

Fakta: Biblioteksstatistiken

Kungliga biblioteket överlämnade tidigare i år ett förslag till nationell biblioteksstrategi till regeringen. Den officiella biblioteksstatistiken kan komma att ligga till grund för en del av den fortsatta uppföljningen av strategins reformförslag.

Av 68,3 miljoner lån gjordes 56 miljoner på folkbibliotek förra året. Folkbibliotekens bestånd av tryckta böcker har minskat 20 procent på närmare 10 år.

Sedan millennieskiftet har antalet folkbibliotek minskat med 24 procent.

Under 2018 blev det 45 stycken färre finansierade bibliotek som är minst halvtidsbemannade och på något sätt tillgängliga för allmänhet eller elever.

Regeringen har anslagit 250 miljoner årligen 2018–2020 till stärkta bibliotek.

ANNONS