Kritik mot Akademiens sena agerande

Svenska Akademien utlovar skärpta regler för jäv och sekretess och har nu lämnat advokatutredningen gällande ledamöternas koppling till Kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter. Bra, men för sent, tycker Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnat om sexuella trakasserier från Kulturprofilen i DN.

ANNONS

I ett hett emotsett pressmeddelande meddelar Svenska Akademien att man beslutat sig för att lämna över den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter.

Till TT säger Anders Olsson, som är ständig sekreterare tills vidare, att Akademien har haft en "djup kris med stora problem och stridigheter".

- Hela våren har varit slitsam. Vi har en rad planer och är bara i början av processen.

ANNONS

Han hoppas att Akademien ska få tillbaka de ledamöter som hoppat av, och säger att man nu har tre viktiga frågor framför sig: advokatutredningen, prisarbetet och frågan om jäv.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att de tagit emot handlingar från kulturinstitutionen.

Redan nästa vecka väntas beslut om förundersökning ska inledas fattas, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT. Men beslutet om eventuell förundersökning blir inte nödvändigtvis offentligt. Han vill inte gå in på vilka brottsanklagelser som kan vara aktuella i utredningen, inte heller hur omfattande den är i antal sidor.

"Utomordentligt fint"

Kjell Espmark, som lämnade sin stol i Svenska Akademien för två veckor sedan, säger till Aftonbladet:

- Det är utomordentligt fint att utredningen lämnas över till rättsvårdande myndigheter. Det är vad jag har önskat hela tiden, säger han och tillägger att han i övrigt inte vill uttala sig, då arbetet kring Akademien befinner sig i en ”väldigt ömtålig fas”.

Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver i en kommentar till TT att det är bra att Akademien ser över organisationen och har insett allvaret i kritiken, "om än alldeles för sent". Hon anser även att advokatutredningen "självfallet bör offentliggöras" samt att det framstår som "djupt orättfärdigt" att den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius fick träda åt sidan.

ANNONS

"Akademien bör enhälligt sträva efter att hon ska komma tillbaka, åtminstone till sin stol", skriver hon.

Räcker inte

Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap och medieforskare vid Stockholms Universitet, var en av de drivande bakom det andra forskaruppropet. Hon säger att Akademiens pressmeddelande är ett steg framåt.

- Men det handlar inte bara om att skriva saker utan också om att göra. Än så länge är det svårt att säga att det räcker med det här pressmeddelandet, vi måste också få se resultat, säger hon.

Elise Karlsson är en av de 18 kvinnor som vittnat i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier från kulturprofilen. Hon anser inte att pressmeddelandet och slutsatserna i det återupprättar förtroendet för Akademien.

- Tvärtom blir det rätt märkligt att man nu plötsligt känner att man kan lämna över advokatutredningen till myndigheterna, efter att man så länge motsatt sig det. Att det krävdes den kvinnliga ledarens avgång för att man plötsligt skulle kunna genomföra en sådan handling, säger hon.

ANNONS

TT: Är det i dina ögon ändå inte bra att Akademien nu överlämnar advokatutredningen till rättsapparaten?

- Det är ju det positiva, sedan fanns det väldigt lite om vilka konkreta åtgärder de kommer att vidta för att verkligen ta itu med den här jävsproblematiken.

Bromsa förfallet

Förläggaren Svante Weyler säger att de slutsatser som Akademien kommit fram till är "så mycket som man kan begära av den här Akademien eller av dem som är kvar i den nu", och att de förmodligen kommer "bromsa förfallet".

- Pressmeddelandet säger egentligen två saker: vi vet i vilken värld ni lever och vi vill leva i samma värld som ni. Det finns en verklighetstillvändhet i detta pressmeddelande som jag inte sett tidigare, säger han.

- Det andra viktiga är att de säger själva att "vi behöver ta hjälp av omvärlden. Vi behöver skaffa oss juridisk kompetens." Det behöver inte betyda en jurist i Akademien, det kan betyda att de frågar en jurist om saker och ting. Jag tror att de lät bli att göra det på ett fullständigt absurt sätt och tänkte att de kunde hantera det själva, men det tyckte ingen annan, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Akademiens slutsatser

"Akademiens ledamöter medverkade till advokatutredningen genom att beskriva det inre arbetet i Svenska Akademien. För att kunna göra detta utan att bryta mot stadgarna, gavs de en garanti att utredningen inte skulle publiceras. Akademien har dock bestämt sig för att omedelbart överlämna utredningen till rättsvårdande myndigheter", skriver Akademien i sitt pressmeddelande.

Akademien skriver även att det utretts om den så kallade kulturprofilen genom sin nära relation med en av ledamöterna har "haft något direkt eller indirekt inflytande på Akademiens beslut om priser, stipendier och ekonomiskt bistånd".

En lång rad intervjuer med personer i och utanför Akademien, samt en ingående analys av arbetsrutinerna, har lett till utredningens slutsats att "sådant inflytande inte har förekommit", skriver Akademien.

Utredningen visar dock att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till den så kallade kulturprofilens verksamhet "stod i strid med Akademiens jävsregler, eftersom en ledamot var delägare i det handelsbolag som mottog bidragen. Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta".

Utredningen visar också att brott mot Akademiens sekretessregler har förekommit när det gäller arbetet med Nobelpriset i litteratur.

Akademien skriver även att det, vid sidan av utredningen, har framkommit att man i december 1996 tog emot ett brev där avsändaren uppmärksammade Akademien på misstänkta sexuella övergrepp som ska ha skett i samband med den så kallade kulturprofilens verksamhet.

"Svenska Akademien beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken" så att fortsatta utbetalningar till verksamheten hade kunnat stoppas, skriver man.

Angående de anklagelser som har riktats mot kulturprofilen i Dagens Nyheter skriver Akademien:

"Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets."

Enligt Akademien har Nobelpriset i litteratur tagit stor skada av publiciteten kring Akademiens kris:

"Vi måste ta denna fråga om legitimitet på största allvar. Vi vill understryka att Svenska Akademiens Nobelkommitté – den arbetsgrupp som förbereder prisdiskussionerna och avger rekommendationer inför prisbeslutet – är intakt och har genomfört sitt arbete på gängse sätt under våren".

Man välkomnar samtidigt de stadgeändringar som kungen aviserade tidigare i veckan:

"Helt i samklang med Svenska Akademiens vilja har H.M. Konung Carl XVI Gustaf i veckan tagit beslutet att förtydliga stadgan om utträde, där han meddelar att det ska bli möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Detta är i linje med rådande rättsbegrepp och kommer att göra det lättare att välja in nya ledamöter."

Svenska Akademien skriver att man ska se över sina jävsregler och att man måste förstärka sin juridiska kompetens:

"Jävsreglerna ska också ses över och det kommer att skapas bättre rutiner för kommunikationen inom Akademien men också med omvärlden. Till de konkreta åtgärder som nu planeras hör också en förstärkning av Akademiens juridiska kompetens för att bistå vid organisatoriska förändringar och förändrade tolkningar av stadgarna. Ytterligare förändringar i regelverk och arbetsformer kommer att ske med ambitionen att skapa en större öppenhet kring Akademien och dess verksamhet än vad som hittills varit fallet."

Man skriver också åtgärderna bara är "ett första steg på vägen, och att den process som ligger framför oss kommer att ställa ökade krav på oss alla".

"Alla förändringar kan inte genomföras omgående och en del kommer att kräva ytterligare utredningar och diskussioner. Förändringsarbetet har påbörjats och kommer att fortsätta i en nära dialog med det omgivande samhället".

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

ANNONS