Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: TT/SVT.

Kronér ställer in Göteborgsshow – tar time out

Lasse Kronér har nu meddelat att han inte kommer att delta i den Julshow som genomförs mellan 24 nov till 16 dec i Göteborg. Anledningen är den senaste tidens uppmärksamhet i media kring honom.

Sedan i mars har Lasse Kronér skrivit manus, repat och sett till att allt är på banan och färdigt inför årets Julshow på Gothenburg Film Studios. Nu väljer han emellertid att ställa in sin medverkan.

– Jag är väldigt involverad i showen eftersom jag skrivit manus och allt, men eftersom vi står mitt i en storm i med människor som ylar och gapar så vill jag inte att mina kamrater på nåt sätt blir involverade eller drabbas av detta, säger Lasse Kronér till GP.

Han menar att han fört en diskussion med sina kollegor på Julshow och förklarat läget. Enligt honom själv ska han ha fått full uppbackning.

– De har propsat på att vi ska köra ändå, men jag anser att det håller inte. Det är bättre att de gör detta bra så får jag tyvärr ta lite ledigt.

Misstänks för sexuellt utnyttjande

Bakgrunden till Lasse Kronérs beslut är att det i förra veckan kom besked om att en förundersökning har inletts mot honom. Detta efter att en tidigare praktikant på SVT gjort en anmälan mot honom. Misstanken rör sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

LÄS OCKSÅ: Förundersökning inledd mot Lasse Kronér

Det misstänkte brottet ska ha skett 2012. Enligt anklagelserna ska Lasse Kronér ha skickat opassande sms till en dåvarande praktikant på kanalen. Detta under inspelningen av underhållningsprogrammet "Doobidoo".

– Jag sitter i en jävligt konstig stol eftersom jag är oskyldig och får klä skott för nåt som jag inte är en del av. När jag såg vart det barkade så kände jag att det var bättre att kliva av, menar Lasse. 

Han understryker:

– Jag vill stå på scen, det är mitt liv och jobb. I det här fallet hade jag dessutom skrivit ihop nåt riktigt bra.

Hur blir det för Julshow när du hoppar av bara några veckor innan premiären?

– Som tur är så har vi repat mycket och det kommer väl in nån annan och tar ledartröjan. Mycket låg på mig och min humor, men nu får nån annan ta det så får man jobba om det. Det blir naturligtvis ett problem och jag vill ju inte ställa till det för kollegorna men jag är utsatt för nåt jag inte rår för. Det var också jobbigt, men jag måste ta ett sånt här beslut.

Anklagelser i samband med #metoo

Lasse vill i nuläget inte kommentera huruvida han pausar samtliga sina åtaganden såsom exempelvis SVT. Först vill han ha ett utslag från åklagaren som leder förundersökningen mot honom.

– Det är jobbigt att ha så mycket på g som nu haltas för nåt jag inte råder över. Jag har jobb för åtta månader framåt som nu blir lidande. Det är särskilt frustrerande att blickarna riktas mot mig när det gäller saker som är så otroligt viktiga. Så pekar man lampan åt helt fel håll.

SVT utredde 2012 anklagelserna internt och kom fram till att Lasse betett sig på ett oacceptabelt vis. Efter att ha gett honom en varning ansåg man att frågan var utredd, men i kölvattnet av #metoo-kampanjen har saken väckts till liv igen.

LÄS MER: Flera personer kan vittna mot Kronér

Nu avvaktar alltså Kronér ett besked från åklagaren och ställer in sitt medverkande i showen "Jul för Sjutton - en mycket bättre Julshow". Den ges vid 10 tillfällen med start 24 november. Kronér skulle ha deltagit tillsammans med Uno Svenningsson, Jenny Berggren från Ace of Base, med flera artister.