Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Lo var Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare 2018. Arkivbild.

Kvinnliga låtskrivarna som lyckades bäst 2018

Tove ”Tove Lo” Nilsson var Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare under 2018. Det meddelar Stim som vill lyfta fram kvinnliga förebilder i musikbranschen.

Att Tove Lo toppar listan är ingen överraskning. Den Grammisbelönade singer-songwritern från Stockholm har gett ut flera hyllade skivor som soloartist och skrivit låtar till bland andra Icona Pop, Zara Larsson, Girls Aloud, The Saturdays och Ellie Goulding. Hon bor i dag i Los Angeles och ingår i det svenska låtskrivarkollektivet Wolf Cousins.

På andra plats på Stims lista kommer Jonnali Parmenius, mer känd som Noonie Bao. Hon har skrivit musik till världsartister som Katy Perry, Zara Larsson och Avicii. För sina insatser belönades hon med regeringens musikexportpris 2018. Samma år prisades hon som årets internationella framgång av Musikförläggarna.

Den tredje mest framgångsrika låtskrivaren är popstjärnan Robyn, som i fjol gjorde bejublad comeback med albumet "Honey".

Därefter följer flera skickliga musikskapare som Zara Larsson, Laleh och systrarna i First Aid Kit.

Stim väljer att lyfta de kvinnliga låtskrivarna eftersom kvinnor är underrepresenterade i både kreativa och ledande roller inom musikindustrin. Något organisationen vill ändra på.

"Vi vill lyfta fram dessa fantastiska förebilder i branschen! De är stora inspirationskällor och banar väg för att fler kvinnliga musikskapare ska våga satsa på musiken. Så därför vill vi idag hylla dem lite extra genom att presentera den här listan", säger Lina Heyman på Stim i ett pressmeddelande.