Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Söderblom berättar om sin uppväxt som kändisbarn i "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.

Lena Söderblom: "Mycket märklig upplevelse"

Hon slog igenom som en ekorrpigg Fröken April men levde länge i skuggan av sin berömde pappa. Under Lena Söderbloms dag på slottet berättar hon om hur det var att växa upp som kändisbarn.

Lena Söderblom har en osentimental inställning till sin barndom – trots att den i andras ögon kanske ter sig ovanlig.

I "Stjärnorna på slottet" berättar hon om hur hon tillbringade sina första elva år hos sina morföräldrar. Mamma och pappa hade alldeles för fullt upp med sina karriärer. Mamma Ann Mari var skådespelare och kostymtecknare, pappa Åke var en av tidens mest kända skådespelare och dessutom revystjärna och kuplettsångare.

"Följt mig genom livet"

- Relationen till pappa är en del av min historia. Jag har väldigt tidigt i livet fått frågor som "hur är det med din pappa?", för han var kolossalt populär under den period när jag växte upp. Folk undrade om han var lika rolig hemma och sådana där saker. Sedan har det följt mig genom livet att jag är Åke Söderbloms dotter, säger Lena Söderblom.

Också mormor och morfar hade jobbat med teatern, men Lena Söderblom var själv inte inställd på att jobba som skådespelare. Ändå halkade hon in på banan – och fick sitt stora genombrott i filmen "Fröken April" 1958 med Jarl Kulle och Gunnar Björnstrand som motspelare.

Hon hade aldrig räknat med att få frågan om att ställa upp i "Stjärnorna i slottet", men är glad att hon medverkade i SVT:s underhållningsprogram – trots den enorma sommarhetta som rådde under inspelningen.

"Otroligt härlig vecka"

- Jag sade ja och det ångrar jag verkligen inte. Det var en så otroligt härlig vecka på slottet, med väldigt nyfunna vänner.

Men att titta på det färdiginspelade programmet var inte helt behagligt, konstaterar hon.

- Det var en mycket märklig upplevelse att möta sig själv så som man har beskrivit sig själv. Det är lite obehagligt – nej, det kan jag inte säga – men man tänker "är jag verkligen sådan där?", "ser jag ut så där?" Det är förbryllande.

Under Lena Söderbloms dag valde hon att låta de andra stjärnorna sy var sin hatt. Varför?

- Det är någonting jag har blivit lite igenkänd på att jag väldigt ofta har hatt. Jag gillar hattar, har alltid gjort det. Jag har skrivit boken som heter "Utan en tråd – en symaskinshistoria" och då tyckte jag att de också skulle sy. Det gjorde de med den äran – det blev jättebra!

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.