Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lill-Babs firar 60 år som artist

Nu firar den ständigt aktuella Barbo "Lill-Babs" Svensson 60 år som artist. I höst tar hon med sig vännen och programledaren Lotta Bromé på en rikstäckande jubileumsturné.

"En doft av Dior och folksaga". Kanske var det författaren Uno Florén som sammanfattade henne bäst, artisten och fenomenet Lill-Babs, folkhemsstjärnan som som jämte kungahuset prytt flest förstasidor i svensk veckopress historia.

Det är 39 år sedan epitetet, men när TT träffar Barbro Svensson i hennes lägenhet i Stockholm tycks mycket litet ha förändrats. Bärandes på en bricka med sju sorters kakor, ståndsmässigt flankerad av sin sminkör, gör Järvsös Judy Garland entré i rummet.

- Om jag har bakat själv? Nej, verkligen inte, säger Lill-Babs och skrattar.

Däremot har hon kört ner med kakorna själv från bageriet vid hemmet i Hälsingland. Vid köksbordet sitter Lotta Bromé, och följer roat 76-åringens framfart.

- Konsert i Göteborg i går, sen hem till Järvsö, tillbaka till Stockholm i dag, före det repetitioner i Spanien, säger programledaren.

Aldrig comeback

Energi är nog hennes främsta kännetecken, svensk musikhistorias konstant. Det och professionalitet, Lill-Babs är kanske den enda svenska artist som har varit aktuell i 60 års tid - utan comeback. Mer eller mindre ständigt turnerandes, utsedd till guldmedaljör av de svenska folkparkerna, med enligt hennes egen uppskattning drygt 10 000 konserter bakom sig.

- Jag känner inte till något annat. Jag var 16 år när jag började i den här branschen, för mig är det att leva. Men jag älskar mitt jobb. Du är bara underhållare har det sagts om mig, men tänk på vad ordet betyder, att få vara med och lyfta folk lite grann - kan man få ett bättre jobb än så?

Från första guldskivan med "Är du kär i mej ännu, Klas-Göran" till filmroller, skandalrubriker, tre döttrar, tv och ett hundratal skivsläpp - i höst ska allt sammanfattas, när Lill-Babs ger sig ut på en rikstäckande jubileumsturné.

- 60 år är underbart, tänk att få vara med så länge. Det enda som känts konstigt var när min dotter Monica började prata om sin 60-årsfest. Vad säger du?! Det blev...ofattbart. Men 60 år i branschen? Ingenting. Man är ju samma här inne, trots att utsidan åldras, säger Lill-Babs.

Med sig på turnén har hon programledaren och vännen Lotta Bromé, som hon skrev biografin "Barbro" tillsammans med i slutet av förra året. Hennes roll blir att berätta om Lill-Babs karriär mellan låtarna: som när hon skrev autografer åt de då okända Beatles, uppträdde på Gröna Lund med en kör som kallade sig "Abba", eller när hennes fanclub Splorr fick lägga ner på grund av överväldigande intresse.

- Det handlar om nöjeshistoria, Lill-Babs har alltid funnits i svensk musik. Det blir anekdoter och musik, och man kommer få veta mer om privatlivet - alla de där männen som man aldrig kan sluta prata om, säger Lotta Bromé och skrattar, medan Lill-Babs himlar med ögonen.

Folkkär med tiden

En "lady och raggarbrud" som blev folkkär. Lill-Babs karriär symboliserar kanske mer än någon annan hur populärkulturen blev tagen på allvar i Sverige, även om det dröjde tills 1980 års succémusikal "Annie get your gun" innan kritikerna omfamnade henne.

- Namnet Lill-Babs var aldrig accepterat bland de intellektuella, jag var länge bara Klas-Göran och bikini. När jag inte blev respekterad fanns Karin Falck, som varit min mentor i alla dessa år, där för mig. Jag tänkte aldrig på mig själv som en stark kvinna. Men så sa Lars Forssell: "Tänk att det inte är någon som fattar att du gick i bräschen: Du hade en egen orkester, drev företag och blev chef för män". Då vände det, säger Lill-Babs. - För mig är Barbro en levande legend. Hon har kanske inte stått på barrikaderna, men hon har haft stor betydelse, både musikaliskt och som en kvinna, och blev en förebild på så sätt, säger Lotta Bromé.

Turnén "Lill-Babs 60 år på scenen" har premiär i Vara den 26 oktober.

- Och det blir absolut en duett, lovar Lill-Babs. - Det utgår hon ifrån, åtminstone, tillägger en mer tveksam Lotta Bromé.