Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luis Fonsi och Daddy Yankee ligger bakom megahitlåten "Despacito". Enligt Billboard har turismen i Puerto Rico ökat med 45 procent sedan låten släpptes: "Det gör mig stolt att indirekt kunna ge något tillbaka till den här vackra ön som har gett mig så mycket", säger Luis Fonsi. Arkivbild.

Luis Fonsi om framgången med "Despacito"

Hans låt "Despacito" har slagit världsrekord och gjort succé över hela världen. Snart ställer sig Luis Fonsi på svensk mark.

Luis Fonsi är knappast ny inom musikbranschen – han har 20 år som artist bakom sig. Men i Sverige, och i Europa, är det inte förrän nu som han har fått sitt genombrott.

Främst tack vare hitlåten "Despacito", som han har spelat in med Daddy Yankee och som Justin Bieber senare gjorde en remix på.

Har världsrekord

Låten är världens mest strömmade låt hittills och har spelats sammanlagt över 4,6 miljarder gånger via tjänster som Youtube och Spotify.

- Det är stort, det är ett sådant viktigt sätt att dela vår musik numera. Jag älskar att folk kan välja och vraka mellan vad de vill lyssna på. De har en sorts musikalisk frihet att kunna njuta av vad de än vill. Att veta att min låt slog det gamla strömningsrekordet och är den mest strömmade låten i världen, det är stort, för mig och för latinsk musik, säger Luis Fonsi.

På turné

Just nu befinner han sig på sin världsturné "Love + Dance". Ett av stoppen – den 12 augusti – är Globen i Stockholm.

Det är inte första gången Fonsi befinner sig i Sverige, han var här flertalet gånger i början av sin karriär för att skriva låtar.

- Man åker till de här skandinaviska länderna, det är kallt och man tror att folket ska vara typ som vädret. Men det var en sådan vacker överraskning att se hur varma alla var, säger han.

"Despacito" ökade turism

Ett till kvitto på låtens popularitet är den ökade turismen i Puerto Rico, där Luis Fonsi är född och som också omnämns i texten. Sedan "Despacito" släpptes har intresset ökat med 45 procent, enligt Billboard.

Efter att Justin Bieber hade hört låten i Latinamerika kontaktade han Luis Fonsi och Daddy Yankee. Luis Fonsi tror att det kan ha gjort ännu mer för låtens spridning.

- Låten var redan en hit, men det öppnade nya dörrar. Folk kanske inte hade hört den om det inte vore för hans namn. Och faktumet att han sjöng den på spanska var väldigt stort, han tog sig tid för att få uttalet rätt. Jag tyckte att han fick till det bra, säger han.

Album nästa år

Förutom världsturnén har Luis Fonsi ett färdiginspelat album som väntar.

- Vi kommer förmodligen att släppa det tidigt nästa år. Men just nu gör vi oss redo för att ge ut en andra singel inom en månad eller två, och samtidigt njuter vi av framgången med ”Despacito”, som fortfarande ligger etta i flera länder. Vi rider på vågen, säger han.