Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Det kändes ganska naturligt att det skulle handla om det här ämnet som vi har forskat mycket i, nämligen svensk julmat och svenska jultraditioner", säger Erik Haag som delar julvärdskapet i SVT med Lotta Lundgren. Arkivbild.

Lundgren och Haag äter sig genom julafton

Årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag vill lära tittarna mer om svensk julmatshistoria. På julafton ska de äta sig igenom två historiska julbord.

Det var en skräll när SVT i början av december avslöjade att det blir två julvärdar i år. Några dagar senare kom nästa bomb – Lotta Lundgren och Erik Haag ska inte sända direkt på julafton, i stället blir det ett inspelat program.

Att det skulle bli reaktioner på det hade de själva inte räknat med.

- Nej, jag har själv inte tänkt så jättemycket på om det brukar vara direktsänt eller inte. Vi är mer inriktade på att göra ett så bra program som vi kan, så att det ska bli så trevligt, kul och intressant som möjligt för tittarna, säger Erik Haag.

Historiska julbord

Enligt Lotta Lundgren, som inte tycker att reaktionerna har varit så starka, stod det ganska snabbt klart att det upplägg de ville göra var för komplext för en direktsändning.

- Då kände egentligen alla att just jultablån i SVT är fel program att "gambla" med. Där kanske man inte ska ha en jättestressad människa som tittar ut och skriker "var är den gravade laxen, den ska vara här nu", säger hon.

Programledarduons julvärdskap kommer att kretsa kring julmaten – ett ämne som de tidigare har grottat ned sig i sina tv-program och showen "Alla kan äta julbord".

- Vi pendlar mellan två olika studior som har byggts enligt våra önskemål och det kommer att handla om mat. Vår kock Jens Linder har gjort två historiska julbord som vi kommer att prata om och äta, säger Lotta Lundgren.

Förmedla kunskap

De tycker att julmaten blir roligare att äta när man lär sig mer om den och den kunskapen vill de förmedla till tittarna.

- Man kanske inte ska tänka på lutfisk som man tänker på cheeseburgare och chokladpudding, man kanske ska tänka på lutfisk som ett existentiellt statement. Jag har ett ursprung, nu tar jag kontakt med det genom att äta den här maten, säger Erik Haag och fortsätter:

- Man kan se julbordet som ett slags Skansen där man samlat hela vår historia manifesterad i mat.

Julvärdarna syns i SVT1 från klockan 14.55 på julafton.