Frida Edman, chef för Bokmässan, ser den starka internationella gästlistan som ett tecken på att Bokmässan är där den vill vara. Arkivbild.
Frida Edman, chef för Bokmässan, ser den starka internationella gästlistan som ett tecken på att Bokmässan är där den vill vara. Arkivbild.

Många utländska författare till Bokmässan

Höstens bokmässa i Göteborg blir den mest internationella hittills. 124 utländska författare finns på gästlistan, vilket är dubbelt så många som i fjol. Dessutom satsar arrangörerna på poesin.

ANNONS
|

I fjol var målet att återfå förtroendet hos besökare och förlag efter 2017 års kris på grund av Nya Tider. I år satsar ledningen mer på utveckling och förnyelse, bland annat genom att låta poeter inleda många av seminarierna med att läsa sina dikter.

Men det blir också en starkt internationell mässa med gäster som Han Kang, Nicole Krauss, Jamaica Kincaid, Silvia Avallone, David Nicholls, Siri Hustvedt, Rachel Cusk, David Sedaris och Mircea Cartarescu.

- Att vi kan välkomna över 120 internationella författare till Bokmässan är ett tecken på att vi är där vi vill vara, säger Frida Edman, Bokmässans chef.

ANNONS

I en orolig tid

Hennes kollega, programchefen Oskar Ekström, betonar vikten av internationella perspektiv i en orolig tid.

- Vi behöver berika debatten och ge läsarna de här mötena. Men det handar också om att Bokmässan har en unik position och ett gott rykte i världen. Vi har ett gott samarbete med förlagen och då vore det en skam om vi inte gjorde den här satsningen, säger han.

Även när det gäller jämställdhet, ett av årets teman, vill mässan "vitalisera det svenska samtalet" men också diskutera fortsättningen av metoo-rörelsen. Organisationen Män tar hjälp av skådespelaren Alexander Karim och bjuder in till ett stormöte om "hur män kan vara en del av lösningen".

Men jämställdheten återfinns också i mässans andra stora tema, Sydkorea, där ett av seminarierna handlar om sydkoreansk feminism.

- Det handlar om att rikta blickarna utåt, mot andra delar av världen. Men också om att titta bakåt, vi utgår från jubileet för allmän och lika rösträtt, säger Oskar Ekström.

ANNONS

Uppmärksammad krisbok

Bland de internationella författarna finns även den amerikanske journalisten David Wallace-Wells vars bok om klimatkrisen, "Den obeboeliga planeten", har fått stor uppmärksamhet.

TT: Varför är inte klimatkrisen ett eget tema?

- Vi har valt andra teman just i år, men klimatfrågorna kommer att vara starkt representerade ändå. Vi har både svenska och utländska deltagare som kommer att tala om detta, det blir debatter om ansvar, men också utifrån en mer psykologisk vinkel. Klimatfrågorna är högst närvarande, säger Oskar Ekström.

TT: Om Nya Tider skulle vilja ställa ut i år, hur resonerar ni då?

- Jag tror inte att vi ska sia om det, jag kan generellt säga det som jag brukar säga apropå det här: vi kommer inte att tillåta utställare som gör att vi riskerar att hamna i samma situation som för två år sedan. Vi kan inte låta en enda utställare ta allt vårt fokus, säger Frida Edman.

ANNONS
TT

Fakta: Bokmässans program

Äger rum: 26–29 september i Göteborg.

Årets teman: Sydkorea, jämställdhet och "medievetenhet".

Nytt på årets mässa tematiska rum för bibliotek, ideologi, historia, populärvetenskap och mediefrågor.

Rum för poesi finns kvar. Poeterna får dessutom inleda 24 av årets seminerier med att läsa dikter.

Genom ett samarbete med Göteborgs stadsteater görs en satsning på att bygga upp tilltalande och trevliga miljöer.

ANNONS