Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drottningen av pop – Madonna – fyller 60 år den 16 augusti, och har enligt journalisten Maria G Francke "haft tillräckligt många formtoppar för att kvala in som odödlig". Arkivbild.

Madonna fyller 60 – vem är hon i dag?

Madonna, den populärkulturella trendsättaren i ständig förändring, blir 60 år. Men vem är ikonen i dag?

Inflytelserik musikikon och vass affärskvinna. Välgörenhetsengagerade skådespelare och excentrisk dansare. Feministisk konstnär och normbrytande provokatör.

Kärt barn har många namn. Eller ett – som i fallet Madonna.

Den 16 augusti blir drottningen av pop 60 år, varav 36 av dessa har tillbringats i rampljuset. Men vad är hemligheten bakom framgången?

- Klockrena hits, bra tajming och uthållighet, enligt Maria G Francke, som har skrivit biografin "Madonna".

- Hon kommer alltid att vara relevant. De gånger hon under sin karriär inte har varit så konstnärligt intressant har hon ändå kunnat hänga kvar på gamla meriter.

Åldras offentligt

Trender kommer, trender går – men Madonna består. Sedan genombrottet 1983, med det självbetitlade debutalbumet, har Madonna avverkat nästan fyra decennier på scen. Alltid med ett rejält lager skinn på näsan.

För är det något som kännetecknar den amerikanska artisten så är det förmågan att stå på sig och sticka ut hakan. En egenskap hon utvecklat med åren, inte minst när det kommer till att ta ställning mot sexism och åldersdiskriminering.

TT: Hur tror du Madonna själv ser på åldrande?

- Omvärlden är fortfarande skoningslös mot kvinnor som väljer att vara glammiga och utmanande på andra sätt trots att de nått klimakteriet, eller passerat det. Madonna har fått varje centimeter av sin kropp inspekterad och kritiserad och det är osannolikt att tänka sig att hon inte har tänkt och känt en massa kring åldrandet, säger Maria G Francke och förtydligar:

- Redan för 15 år sedan sade hon i en intervju att hon inte längre ville att folk skulle klä sig som hon, utan tänka som hon – ett tydligt sätt att försöka ta uppmärksamheten från det yttre.

Nyskapande illusion

Genom åren har ikonen bemästrat konststycket att lansera sig själv i ny kostym om och om igen. En förmåga som har varit avgörande för att klamra sig fast vid tronen som drottningen av pop.

- De där kostymbytena har ju gällt både det musikaliska och stilen. Jag tror att hennes ständiga stilbyten har skapat en förväntan på vad som kommer härnäst. Det är smart ur marknadsföringssynpunkt, men det är också spännande rent konstnärligt, säger Maria G Francke, som jämför Madonna med David Bowie, och fortsätter:

- Hon har alltid varit bra på att skapa illusionen av att hon är nyskapande. I själva verket är hon bra på att plocka upp smala och tidiga trender och att exploatera dem för egen räkning.

Till hösten släpper Madonna ny musik. Vilken version av ikonen publiken möter då återstår att se. Likaså Madonnas framtid ur ett längre perspektiv. Kommer ikonen utmana gränserna in i det sista? Eller tillhör hon skaran världstjärnor som lägger mikrofonen på hyllan och pensionerar sig?

Knappast det sistnämnda, enligt Maria G Francke:

- En omöjlig fråga att svara på såklart – men min gissning och förhoppning är att hon inte kommer att pensionera sig som artist.