Förra året vann Ruben Östlund en Gudpalm för "The square". Någon sådan chans finns inte i år då ingen svensk film blivit uttagen till huvudtävlingen. Men den svenska filmen "Gräns" av Ali Abbasi tävlar i sidosektionen Un certain regard och visades på torsdagen till applåder och bravorop från både publik och kritiker.
Premiär i Cannes
Nästa svenska film att visas på filmfestivalen i Cannes är Jane Magnussons dokumentärfilm om Ingmar Bergman, "Bergman, ett år, ett liv". Det är första gången regissören är i Cannes och på Svenska filminstitutets pressträff på fredagen säger hon att hon äntligen förstår det som vänner och kollegor sagt i så många år:
- Det är ju jättekul att vara här! I kväll ska jag gå på röda mattan för första gången. Men det riktigt stora blir visningen i morgon, det ska bli så spännande att höra av folk tycker. Jag hoppas ju på att folk ska se filmen och bli sugna på att se mer av hans filmer.
Filmen tar avstamp i Bergmans extremt produktiva och konstnärligt omvälvande år 1957. Då gjorde han "Det sjunde inseglet" och "Smultronstället", samtidigt som han satt upp två radioteateruppsättningar och två enorma teateruppsättningar på Malmö Stadsteater – "Peer Gynth" som är fem timmar lång och "Misantropen". Bland annat. Filmen speglar också hela Bergmans liv, och sprider nytt ljus över hans redan väldokumenterande barndom, hans tid som nazi-sympatisör, hans mycket komplexa privatliv och slutet, som är en mindre smickrande bild av maktfullkomlighet på Dramaten under 1990-talet.
- Det är lite som med Elvis, den unga som alla dyrkade och så den gamle, sjuke Elvis som var lite skämmig. För mig skuggade länge den där nittitals-Bergman den här unge, kraftfulle extremt kreative Bergman från 1957. Jag ville lyfta fram den urkraften.
Svenska i tävlan
På plats i Cannes finns också den svenska skådespelaren Evin Ahmad, som slog igenom i "Dröm vidare" (2017). Hon har en roll i den franska filmen "Les filles du soleil" i regi av Eva Husson. Det är ett drama som handlar om kvinnliga kurdiska styrkor, som slåss mot en extremistgrupp. Filmen har tagits ut i huvudtävlingen och har därmed en chans på den åtråvärda Guldpalmen.
- Det känns så roligt eftersom Eva är en av få kvinnliga regissörer i tävlan. När jag sökte rollen blev jag föreslagen att göra audition via Skype men jag ville inte det utan köpte en biljett till Paris, gjorde min audition där och fick rollen, säger Evin Ahmad på pressträffen.