Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marvel-grundaren Stan Lee. Arkivbild.

Marvel-grundaren Stan Lee är död

Den amerikanska författaren och serieskaparen Stan Lee är död, rapporter TMZ. "Det kommer aldrig att finnas en annan Stan Lee", skriver "Captain America"-skådisen Chris Evans på Twitter.

Stan Lee är mest känd som en av skaparna av det amerikanska serieförlaget och superhjälteuniversumet Marvel Comics, som ligger bakom kända figurer som Spindelmannen, Hulken, Captain America och Iron Man.

- Han var kanske den mest betydelsefulla, säger Sture Hegerfors, president för Serieakademien, om Stan Lees inflytande vad gällde att göra superhjältar populära, till TT.

Dog ett år efter frun

Enligt TMZ ska Stan Lee ha förts till sjukhus i Hollywood under måndagsmorgonen, lokal tid, där han senare avled, 95 år gammal.

I fjol gick Lees hustru sedan 69 år tillbaka bort. Paret hade dottern Joan tillsammans.

- Min pappa älskade alla sina fans. Han var den bästa, hyggligaste mannen, säger hon till TMZ.

Stan Lee startade Marvel tillsammans med bland andra tecknarna Jack Kirby och Steve Ditko i början av 1960-talet och har sedan dess levererat superhjälteserier som uppslukat flera generationer av unga läsare och resulterat i otaliga filmatiseringar.

- Förnyelsen av superhjältegenren, den stod Stan Lee för. Han införde en ganska drastisk humor i serierna som dittills hade varit lite allvarligare i tonen, säger Sture Hegerfors.

Komplexa figurer

Lee uppmärksammades även för de många lager av komplexitet han tillskrev sina superhjältar, skriver Reuters. Hans figurer kunde vara hårda som sten på utsidan men kunde samtidigt känna sig osäkra och hade problem med både kärlek och pengar.

"Jag kände att det skulle vara roligt att känna till lite om deras privata liv, om deras personligheter och visa att det var mänskliga samtidigt som de var superhjältar", berättade Lee i en intervju med NPR News 2010.

Att just Spindelmannen är den kanske mest välkända av Stan Lees figurer är ingen slump enligt Hegerfors.

- Han är ju mänsklig och har inte så lätt med tjejer. Hade jag varit yngre när jag läste Spindelmannen hade jag nog identifierat mig mycket med honom.

"Överlever oss alla"

På Twitter uppmärksammas dödsbeskedet av så väl fans som kändisar.

"Det kommer aldrig att finnas en annan Stan Lee. Under decennier har han försett både unga och gamla med äventyr, flykt, tröst, självförtroende, inspiration, styrka, vänskap och glädje.", skriver den amerikanske skådespelaren Chris Evans, bland annat känd för sin roll som Captain America i Marvelfilmerna med samma namn.

I ett annat inlägg hyllas Lee av Kevin Feige, filmproducent och direktör för Marvel Studios:

"Ingen har haft mer inverkan på min karriär och allt vi gör på Marcvel Studios än Stan Lee. Stan lämnar ett extraordinärt arv efter sig som kommer att överleva oss alla. Våra tankar gåt till hans dotter, hans familj och hans miljoner fans."