Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eva Melander i "Gräns" kan vinna en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen har chans att plocka hem nio statyetter.

Melander: "Skådespeleri på extremsportsnivå"

"Gräns" har chans till storslam på Guldbaggegalan. Men huvudrollsinnehavaren Eva Melander vill inte ta ut någonting i förskott – trots nio vinstchanser.

Det har varit ett riktigt guldår för gänget bakom "Gräns". Filmen har redan fått flera priser, som "Un certain regard" vid filmfestivalen i Cannes. Den var också Sveriges Oscarsbidrag, dock utan att ta sig vidare i nomineringsprocessen.

På Guldbaggegalan har Ali Abbasis film bland annat chans att plocka hem statyetten för bästa film och bästa regi. Dessutom kan Eva Melander, som spelar trollet Tina, vinna bästa kvinnliga huvudroll och hennes motspelare Eero Milonoff kan ta hem bästa manliga biroll.

- Jag hoppades på att det skulle bli några nomineringar, men att det skulle bli nio hade jag inte kunnat föreställa mig. Jag är så glad att Eero Milonoff också är nominerad, vi har gjort det här tillsammans, säger Melander.

August: "Overklig dröm"

Inspelningsprocessen var däremot inte enkel – en 18 kilos viktuppgång samt fyra timmar i sminket varje dag för att få till ett trolliknande utseende gjorde tillvaron tuff.

- Ibland tänkte jag att det här är mer som en extremsport, skådespeleri på extremsportsnivå, säger Eva Melander.

I skådespelarkategorin ställs hon mot bland andra Alba August, som är nominerad för sin roll som Astrid Lindgren i "Unga Astrid". Alba August ser konkurrensen som tuff, och kan nästan inte föreställa sig en vinst.

- Det skulle vara en sådan där overklig dröm, som man har haft sedan man var barn, som skulle gå i uppfyllelse, säger hon.

"Vilja och ärlighet"

"Unga Astrid" har liksom familjedramat "Goliat" totalt sex nomineringar.

"Goliat"-regissören och manusförfattaren Peter Grönlund är inte ny i Guldbaggesammanhang, tvärtom. Hans film "Tjuvheder" från 2015 nominerades också i sex kategorier och kammade hem fem av dem.

Framgångsreceptet? Ärlighet.

- Jag jobbar så nära mig själv som jag kan, jag försöker att vara så personlig och allmängiltig som möjligt i det jag gör. Jag tror att man ser den där viljan och ärligheten, säger Peter Grönlund.

"Erkännande i finrummen"

En annan film som har chans till pris i kategorin bästa film är kollektivet Crazy Pictures "Den blomstertid nu kommer". Den dystopiska svenska katastroffilmen gräsrotsfinansierades och är gruppens långfilmsdebut.

- Det skulle betyda enormt mycket att vinna. Vi har haft med oss vår publik men vi har inte fått det där erkännandet i de lite finare rummen, säger Olle Tholén.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.