Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT och SFI följer upp "Bergman revisited", där filmare som Tomas Alfredson, Pernilla August och Liv Strömquist fick chansen att tolka Ingmar Bergman, med en ny kortfilmssatsning. Arkivbild.

Miljonsatsning på kortfilmer om framtiden

Efter "Bergman revisited" ska nu Sveriges främsta filmare få ge sig i kast med framtiden. År 2121 är temat för SVT:s och Svenska filminstitutets nya ambitiösa kortfilmssatsning.

Hur ser världen ut om 100 år? Svenska produktionsbolag och producenter kan nu söka stöd för en film som på maximalt åtta minuter ska skildra tillvaron år 2121. Sex filmer får sedan premiär på Göteborgs filmfestival 2021, för att så småningom visas i SVT.

Varje film kan få 1,4 miljoner kronor i stöd, vilket enligt Helena Ingelsten, projektledare på SVT Dokumentär & kortfilm, är Sveriges största kortfilmssatsning någonsin. SVT och SFI finansierar med hälften var och förhoppningen är att satsningen ska resultera i framtida kultfilmer, där man tar ut svängarna ordentligt.

Kraftsamling för publik

Under ett seminarium på Filmhuset i Stockholm presenterades förutom ovanstående även fyra andra sedan tidigare offentliggjorda filmstöd i detalj. En tydlig ambition från Svenska filminstitutets sida är att öka intresset för svensk film hos publiken. 2018 låg marknadsandelen för svensk film på 18,7 procent och som ett led i att få upp den siffran uppmanades de som nu söker stöd att tänka mer i publika banor.

- Ungefär 75 procent av allt som kommer in till våra filmkonsulenter i dag är drama. Vi vill se en bättre spridning och kraftsamlar nu för att nå upp till en högre publikandel. Någonstans i spannet 22–30 procent borde det variera emellan, säger Magdalena Jangard, chef för produktionsstödsenheten på SFI.