Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miss Li släpper sitt första album på fyra år: "A woman's guide to survival".

Miss Li har upptäckt musiken på nytt

Fyra långa år har gått sedan Miss Li släppte sitt senaste album "Wolves". Linda Carlsson, som hon egentligen heter, var redo att lägga sin tidigare artistpersona på hyllan. Men ett blodigt fall blev nytändningen som behövdes.

I somras skapade Miss Li rubriker efter ett ofrivilligt dopp i Skellefteälven. Inför en publik på 15 000 personer tappade hon balansen när hon klev upp på sitt piano, som stod placerat på en flotte, och genomförde sedan resten av spelningen genomblöt.

Men det var ett annat fall som Linda Carlsson och hennes fans har att "tacka" för att Miss Lis nya album "A woman's guide to survival" stundar. Hennes ansikte tog smällen när fotfästet plötsligt försvann i en trappa. Det var i fjol, och i dag har hon ett ärr på överläppen och några nya tänder.

Carlsson beskriver händelsen som "ett uppvaknande":

- Jag levde ett liv i stiltje innan, så det var det som ruskade om mig och fick mig att skriva "Bonfire". Det var gnistan som fick mig att vilja göra ett nytt Miss Li-album.

Upptäckte musiken på nytt

"A woman's guide to survival" låter inte som Miss Lis tidigare album. Produktionen är både större och kaxigare – låtskrivarpartnern Sonny Gustafssons kärlek till hiphop får fritt spelrum – vilket har väckt reaktioner efter släppen av singlarna "Bonfire" och "Aqualung". Men för Linda Carlsson, som var redo att lämna Miss Li bakom sig och gå vidare med nya projekt efter "Wolves" ("jag kände att jag hade kört fast"), känns utvecklingen naturlig.

Hon "upptäckte musiken på nytt" under ett låtskrivarläger i Los Angeles för ett par år sedan. Influenserna därifrån tog hon med sig hem och omsatte i någonting som är väsensskilt från de tidigare albumens pianopop.

- Det var så kul att skapa musik på ett annat sätt. Folk har redan undrat "är det här verkligen Miss Li?" Det var jag beredd på och det är helt okej med mig. Jag har fått höra att "Aqualung" låter mer kommersiell än hur jag brukar låta. Det är en av mina absoluta favoritlåtar, även om jag ursprungligen tänkte att det var Beyoncé som skulle sjunga den, säger Carlsson.

"Har hänt så mycket"

Albumet var tänkt att släppas i mars men blev uppskjutet. Lika bra så, säger Linda Carlsson:

- Det har hänt så mycket sedan dess att det är först nu som det faktiskt känns komplett. Jag har kunnat sätta ord på allt jag har känt. Textmässigt är det första gången som jag verkligen är nöjd med hur jag har kunnat formulera mig, och det är nog för att det är det första albumet som har tagit tid att göra.