Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikhjälpen i Lund har samlat ihop 50 miljoner kronor.

"Musikhjälpen" samlade in över 50 miljoner

Årets upplaga av "Musikhjälpen" slog för första gången inga rekord i insamlade pengar.

50 550 204 miljoner kronor skänktes till kampanjen "För allas rätt att funka olika", som var årets tema i "Musikhjälpen". Förra året var summan 74 miljoner, men samtidigt hade man fler antal engagemang än i fjol.

- Det viktigaste är att vi skapade ett sådant enormt engagemang. Det är så viktigt att lyfta det här samtalet till en högre nivå och vi kan inte ta åt oss all ära. "Musikhjälpen" når ju ut väldigt brett så det är en enorm "win", säger Daniel Adams-Ray.

Sju dygn

"Musikhjälpen" har för elfte året i rad samlat in pengar genom att tittare och lyssnare kunnat skänka pengar, samtidigt som de önskar låtar. Programledarna William Spetz, Farah Abadi och Daniel Adams-Ray har tillbringat sju dygn i glasburen som i år har stått på Stortorget i Lund, utan att äta något annat än flytande föda.

- Det där är en skitsak, maten vi äter har funkat bra. Det är okej, jag är hungrig men jag har inte hunnit landa än. Jag står just nu 30 meter från buren, så kanske är jag hungrigare än jag vet, säger Adams-Ray.

När "Musikhjälpen" räknar antalet engagemang menar man låtönskningar, donationer, auktionsbud eller egna insamlingar. Där slog man fjolårets rekord på 586 000 engagemang och siffran slutade i år på 606 337 stycken.

"Rakt i genom fantastiskt"

Att betaltjänsten Swish låg nere samt att förra årets tema "Barn är inte till salu" är ett tydligare tema tror Daniel Adams-Ray är orsaken till att summan blev något lägre i år.

- Det jag tar med mig från det här är hur överraskad jag har blivit. Man har en föreställning om hur det ska vara, men ingenting har stämt. Det har varit rakt igenom fantastiskt, hur människor delat med sig av sina livsöden om hur deras funktionsvariationer påverkat deras liv, säger han.

Bland de saker som auktionerades ut till högstbjudande via Tradera fanns bland annat en tavla föreställandes Avicii gjord av fotografen Bingo Rimér. Den inbringade 124 000 kronor, medan en unik konsert med Veronica Maggio gick för 100 000 kronor mer och blev den i särklass dyraste auktionen.