Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alicia Vikander spelar en av huvudrollerna i Lisa Langseths nya film "Euforia" som visas på filmfestivalen i Toronto. Arkivbild.

Mycket svenskt i skyltfönstret i Toronto

Det blir många svenska inslag på årets upplaga av filmfestivalen i Toronto. Regissörerna Lisa Langseth, Jens Assur och Björn Runge visar sina senaste filmer, och tennisfilmen "Borg" inviger festivalen som ses som en inkörsport för svensk film i USA.

Filmfestivalen i Toronto invigs i veckan och gör det för första gången i festivalens historia med en svensk film.

"Borg", med bland andra Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård och Tuva Novotny i rollistan, är öppningsfilm, något som regissören Janus Metz tror stärker filmens chanser på den nordamerikanska marknaden.

"Absolut sensationellt"

"Toronto är den viktigaste filmfestivalen i Nordamerika och en av de största i värden. Det är absolut sensationellt att en svensk film öppnar festivalen och sätts i spetsen för festivalens galasektion. Det kommer få en avgörande betydelse för hur filmen tas emot internationellt", säger Metz i ett pressmeddelande på Svenska Filminstitutets hemsida.

Två andra filmer som filmbolagen, liksom med "Borg", har valt att skicka till Toronto i stället för den pågående filmfestivalen i Venedig är "Korparna", regissören Jens Assurs långfilmsdebut som bygger på Tomas Bannerheds Augustprisbelönade roman med samma namn, och Lisa Langseths "Euforia".

Runges nya visas

Dessutom visas även Ruben Östlunds "The square" och kortfilmerna "Min börda" av Niki Lindroth von Bahr och "Push it" av Julia Thelin på festivalen, samt Björn Runges ("Om jag vänder mig om") engelskspråkiga film "The wife" som bygger på Meg Wolitzers roman "Hustrun".

Den 42:a upplagan av filmfestivalen i Toronto äger rum den 7–17 september. Festivalen har ingen jury som utser vinnarfilmer i de olika sektionerna, i stället är det besökarna som röstar på sina favoritfilmer.