Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Amedeo Modiglianis "Nu couché" när den visades upp i Hongkong nyligen.

Nästan 1,4 miljarder för kvinna på soffa

Amedeo Modiglianis målning "Nu couché (sur le côté gauche)" har sålts för 157,2 miljoner dollar. Den blev därmed den fjärde dyraste målning som hittills sålts på auktion.

Priset för målningen motsvarar uppemot 1,4 miljarder kronor och blev det hittills högsta för ett konstverk sålt av Sotheby’s, skriver auktionsfirman på Twitter.

Och säljaren har fått bra avkastning – när målningen senast såldes, 2003, kostade den bara en sjättedel av måndagens klubbade pris.

Målningen är den största som Modigliani skapade, 147 centimeter bred.

Den italienske konstnären är på både tredje och fjärde plats på listan över de verk som har sålts för de högsta auktionspriserna, efter Leonardo Da Vinci och Pablo Picasso på första och andra, enligt AFP.

Men denna försäljning nådde inte upp till de 179,4 miljoner dollar som blev priset för ett annat verk av Modigliani som såldes av Christie's 2015.

När Modigliani för första gången visade sin serie av nakenmålningar 1917 ansågs de vara så chockerande att polisen stängde utställningen i Paris, efter att de utlöst trafikkaos. I dag anses målningarna i serien vara några av de viktigaste verken i modern konst.

Modigliani själv fick 15 franc per dag av sin konsthandlare Léopold Zborowski för att göra serien. De lokala modellerna fick 5 franc för att posera.

Zborowski köpte själv "Nu couché (sur le côté gauche)", och sålde den sedan till den legendariske samlaren Jonas Netter. Efter det har den bara bytt ägare någon enstaka gång.

De flesta av seriens totalt 35 nakenmålningar ägs i dag av museer.

Budgivningen öppnade på 125 miljoner dollar.