"Bara jag kommer ju inte förändra någon bransch, men om man får upp ögonen för att det finns en metod för att skapa förändring så tror jag att förändring kommer att ske", säger Alexander Karim. Arkivbild.
"Bara jag kommer ju inte förändra någon bransch, men om man får upp ögonen för att det finns en metod för att skapa förändring så tror jag att förändring kommer att ske", säger Alexander Karim. Arkivbild.

Nilssonfilm får Karim att nobba "gubbslem"

Dokumentärfilmen om Josefin Nilsson fick bägaren att rinna över för skådespelaren Alexander Karim. I en debattartikel i Nyheter 24 lovar han att aldrig mer arbeta med "gubbslem och skitstövlar" inom film, tv och teater.

ANNONS
|

Alexander Karim är för tillfället utomlands och spelar in en tv-serie. Han såg den uppmärksammade dokumentärfilmen om Josefin Nilsson på sitt hotellrum och med rödgråtna ögon började han skriva den debattext som också blev ett ställningstagande.

- Jag hade inget val när jag hade sett den, säger Karim.

Dokumentärfilmen "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" skildrar hennes liv som artist, men också en mindre känd och betydligt mer dunkel sida av hennes liv då hon misshandlades svårt av en man hon hade en relation med.

ANNONS

Under helgen anordnades en manifestation utanför den kulturinstitution där mannen arbetar. Och en protestlista där man uppmanar till bojkott av mannens arbetsplats har sedan i lördags samlat över 8500 namn.

Peter Jöback stöttar

Alexander Karim inser att hans ställningstagande kommer få ekonomiska konsekvenser för honom själv, men tycker att det är värt det.

- Det var det vapnet jag hade att sätta emot, säger han.

På sociala medier hyllar flera branschkollegor hans initiativ och på Instagram skriver artisten och musikalartisten Peter Jöback:

"Jag är med dig", tillsammans med hashtaggen #jagtackarnej och #brinnförjosefin.

Har redan tackat nej

Karim själv började sin måndag med att tacka nej till ett uppdrag av just nämnda anledning. Han bedömer att han kommer ha anledning att avstå "goda 30 procent av allt som kommer att produceras".

Enligt honom finns det personer som är "allmänt kända skitstövlar". Men han inser också att det inte alltid går att på förhand veta vem som kommer att bete sig illa.

- Men om jag tackar ja till ett jobb och befinner mig i en situation och ser den typ av beteende kommer helvetet braka loss. Jag kommer bli väldigt besvärlig, säger Alexander Karim och tillägger:

ANNONS

- Det är inte heller bra ur ett framtida jobbskaffarperspektiv. Men det får vara så, säger han med ett uppgivet skratt.

Han förväntar sig inte att någon ska tacka nej till sitt första jobb efter scenskolan – men är glad över att Jöback har visat sitt stöd och hoppas att fler med samma typ av plattform hakar på.

"Det är så tyst"

Om ingen gör det är han nöjd ändå. För Karim handlar det främst om att ta ställning för sina barns skull.

- Om de frågar "vad gjorde du, pappa, sade du någonting?" då vill jag kunna säga att "ja, vet du vad, jag kanske är helt arbetslös i dag, min karriär är borta, men det är för att jag faktiskt sade någonting", säger han.

Skådespelaruppropet #tystnadtagning var en av de större protesterna under metoorörelsen. Det var den 8 november 2017 som 456 skådespelare gick ut i Svenska Dagbladet och berättade om sexuella övergrepp och trakasserier i film- och teaterbranschen. Efter hand anslöt sig ännu fler till uppropet.

ANNONS

En återkommande kritik har dock varit att det främst har varit kvinnor som har protesterat.

- Det är märkligt för mig att det har varit så få manliga röster, att det är så tyst. Tystnaden är skrämmande, säger Karim.

TT

Fakta: Alexander Karim

Ålder: 42

Yrke: Skådespelare.

Karriär: Utbildade sig till skådespelare i Los Angeles och upptäcktes av Lukas Moodysson och Lars von Trier när han tillsammans med brodern deltog i en filmfestival. Känd från Johan Falk-serien och spelade Vanheden i nyinspelningen av Jönssonligan 2015. Gör titelrollen i Viaplays thrillerserie "Advokaten". Förra året medverkade han i SVT:s "Stjärnorna på slottet".

ANNONS