Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Borg" har tio nomineringar inför måndagens Guldbaggegala. Men teamet bakom tennisdramat, här representerade av Sverrir Gudnason, regissören Janus Metz, och Shia LaBeouf, lär knappast gå hem med lika många priser. Arkivbild.

Nomineringsregn ingen Guldbaggegaranti

På papperet är "Borg" storfavorit med tio nomineringar. Men tennisdramat lär knappast få full pott på årets Guldbaggegala. De senaste åren har filmerna med flest prischanser i slutänden blivit omsprungna av "smalare" kritikerfavoriter.

Förra året var det "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" som var förhandsfavorit med nio nomineringar. Det slutade med två priser.

Året dessförinnan var det "En man som heter Ove" som utmålades som förhandsfavorit. Då kammade i stället "Tjuvheder" och "Flocken" hem fler Guldbaggar än publiksuccén med Rolf Lassgård.

Bryter inte mönstret

Elias Björkman, filmredaktör på Svenska Dagbladet, kan inte tänka sig att Janus Metz dramafilm om rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe kommer att bryta mönstret i år.

- Jag tror inte att "Borg" kommer att gå hem med alla dessa priser. Jag tror att "The square" kommer att bli den stora vinnaren, det är en film som det är svårt att bortse från, säger han.

Men det kan bli en ovanligt spännande gala på måndag. Ruben Östlunds internationellt prisade "The square" har fler tuffa konkurrenter än "Borg". Både "The Nile Hilton incident", "Korparna" och kanske framför allt "Sameblod" är med och tävlar på allvar om priser i de tyngsta kategorierna.

- Hade "Sameblod" kommit något år tidigare – ett lite svagare år – så hade den varit en solklar publik- och kritikerfavorit. Det är en viktig och bra film, på ett sätt tycker jag att det är lite synd att den har hamnat i skuggan av de andra filmerna, säger Elias Björkman.

Hård match

Men i vilken kategori har "Borg" störst chans att få pris? Kanske i kategorin bästa manliga huvudroll, tror Elias Björkman. Men Sverrir Gudnason får en hård match av bland andra Claes Bang i "The square" och Reine Brynolfsson i "Korparna".

Ruben Östlund vädrade sin besvikelse offentligt när det blev känt att "The square" "bara" hade fått sex nomineringar. Kommer han att vara lika besviken när galan är slut?

- Det tror jag inte. Däremot kommer han nog att säga något som kan provocera Filmsverige, det är ju det han verkar gå i gång på.

Diskussionen efter galan kommer självklart att kretsa kring den eviga frågan "vann rätt film?", men Elias Björkman tror också att det kan bli snack om Guldbaggejuryns vana sedan ett par år tillbaka att ösa nomineringar över publiktillvända filmer – men i slutänden ge priserna till mindre folkliga alternativ.

- Det är som att Guldbaggejuryn är folkligare i sina nomineringar än man är i sina vinnare. Det kommer nog att bli en diskussion om folkligt respektive smalt efteråt. Men "The square" är i och för sig något mittemellan.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT1 på måndag klockan 20.00.