Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikern och låtskrivaren Noonie Bao prisas av regeringen. "Det känns obeskrivligt stort att få det här", säger hon.

Noonie Bao prisad av regeringen

Noonie Bao har skrivit några av senaste årens största världshits. Nu får hon regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2017.

Hon har jobbat med artister som Katy Perry, Zara Larsson, Avicii och David Guetta. Svenska Jonnali Parmenius, mer känd som Noonie Bao, är i dag en låtskrivare i internationell toppklass.

Att prisas som kompositör betyder mycket, tycker hon.

- Det känns obeskrivligt stort att få det här. Jag blir jätteglad att få erkännandet att folk faktiskt lyssnar på ens låtar, det tänker jag inte så mycket på när jag sitter i studion, säger hon till TT.

Förra året skrev hon bland annat superhitten "Stay" med Zedd och Alessia Cara och hon beskriver fjolåret som ett av sina bästa.

- Jag lever verkligen i min dröm nu. Det känns overkligt och stort att så hålla på med det man älskar, säger hon.

Mer äkta känslor

Och snart får världen höra fler av hennes alster.

- Jag har ganska mycket som kommer ut nu i sommar faktiskt. Det är några svenska artister och artister från resten av världen.

TT: Hur kommer musiken att låta framöver tror du?

- Jag tror att texterna mer och mer kommer att handla om äkta känslor och verkliga händelser. Att det handlar om vad vi känner och att vi måste ta hand om varandra. Lite mer John Lennon, det behövs i världen.

"Jämställt och kreativt"

Priset delades ut av Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) vid en ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm.

- Det känns extra roligt att Noonie Bao bryter ny mark och bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land, sade Linde vid utdelningen.

Övriga nominerade var i år Yung Lean, Amon Amarth, Ali Payami och förra årets vinnare Zara Larsson.

Regeringens musikexportpris delas sedan 1997 ut årligen till en god representant för Sverige som haft stor betydelse för musikexporten.

Bland tidigare pristagare finns namn som Avicii, Max Martin, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, Robyn och Swedish House Mafia.

Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport går till dirigenten Herbert Blomstedt.