Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders "Moneybrother" Wendin turnerar i december med nya skivan "Det är dom dagarna jag vill sjunga om". Arkivbild.

Ny publik för Moneybrother: "Lite rocktanter"

"Så mycket bättre" gav honom delvis en ny publik. Nu möter Moneybrother fansen på sin vinterturné med nya skivan i bagaget.

Bryr sig en etablerad artist om vad kritiker och lyssnare egentligen tycker? Anders "Moneybrother" Wendin gör det. Hans nya album "Det är dom dagarna jag vill sjunga om" har fått fin kritik, och Wendin kan andas ut.

- Man tänker att man inte bryr sig, men det är ju jävligt mycket roligare om folk gillar skivan än tvärtom. Det är ju "famous last words" på något sätt, men jag har ju varit väldigt förskonad från riktigt dålig kritik, säger han.

Musik ur hjärtat

Nya skivan kretsar kring Wendins eget liv – om relationerna till sonen och kärleken och om att bli äldre. Det är därför kritiken spelar roll.

- Musiken är en avspegling av allt jag är och jag försöker göra musik ur hjärtat. I sken av allt det är det ju jävligt jobbigt om någon bara: "Det här är ju förbannat dåligt", säger han.

När Wendin nu åker ut och spelar är det den en avskalad, akustisk turné som bygger just på den nya skivan. Med sig har han konstnären Jacob Felländer och folkmusikern Magnus Stinnerbom.

- Om man ska göra sin egen soulmusik behöver man fråga sig vad man har i blodet. Jag är från Dalarna och har jag nånting i mitt DNA så är det spelmanstraditionen, och det ville jag blanda med soul och punk, säger Wendin.

Omedelbar respons

Och den nya publik han fick i och med sin medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" hänger kvar från förra året. Då var han ett nytt ansikte för många av programmets miljontals tittare, vilket har gjort att "rocktanter" har anslutit sig till den tidigare Moneybrotherpubliken. Nu blandas de med Wendins jämnåriga, med de äldre rockmännen och de yngre fansen.

Många av dem har han kontakt med via sociala medier, där han får omedelbar respons på musiken. Men Wendin får också mejl från människor som tar hans musik på allvar av personliga skäl. Som de som tatuerar in låttexter på kroppen, som gifter sig till hans musik eller går igenom oerhörda sorger.

- När det är på den nivån, att jag kan bidra med något slags positiv vibb i deras liv, är det ju oerhört värdefullt. Som när jag får mejl från en 20-årig kvinna som just gått igenom sin första riktigt stora separation och relaterar till mina texter. Det är en sån otrolig ära.