Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinylskivan säljer bra igen. Numera är det inte bara klassikerna från 60- och 70-talet som går åt, utan också artister som Ed Sheeran, Harry Styles och The xx. Arkivbild.

Nya artister konkurrerar på vinylmarknaden

Varken Beatles och Fleetwood Mac säljer flest vinyl-skivor. Det gör i stället Ed Sheeran. Den stora efterfrågan på vinyl-skivor ställer dock till problem för mindre bolag.

Efter många hårda år för vinyl-formatet blomstrar åter marknaden. Sedan ungefär tio år har trenden vänt för de svarta, tallriksstora skivorna, rapporterar The Guardian. Så bra som de säljer nu har de inte gjort sedan skarven mellan 80- och 90-talet.

Många äldre albumklassiker säljer stadigt, men vinyl-skivan har dessutom hittat en yngre publik. Enligt en ny undersökning är var fjärde vinylköpare under 35 år. Det gör att inte bara Beatles-klassikern "Sgt. Pepper's lonely hearts club band" och "The dark side of the moon" med Pink Floyd säljer bra i år, utan även Ed Sheerans album "Divide". Enligt Official charts färskaste siffror är det inte bara det mest säljande albumet överlag, utan även på vinyl. Topplistan över de bäst säljande vinyl-skivorna är – precis som de senaste åren – en salig blandning av nyare artister och storheterna från 60- och 70-talet.

Samtidigt berättar flera mindre brittiska skivbolag att de har svårt att leverera sina skivor i rimlig tid. Efterfrågan har ökat, precis som konkurrensen från de stora skivbolagen, vilket gör att de få vinylpressar som finns i Europa nästintill överbelastas.