Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Joachim Triers film "Thelma" har utsetts till Norges Oscarsbidrag.

Ondskan präglar Triers Oscarsbidrag

Joachim Trier har bara gjort fyra filmer på tio år, men ändå är han Norges mest hyllade regissör. Nu är det Sverigepremiär för ”Thelma” – en övernaturlig spänningshistoria med många blinkningar till Stephen King.

Filmen, som har blivit en stor hit i hemlandet och är Norges Oscarsbidrag, handlar om tonårstjejen Thelma som har övernaturliga krafter. När hon upptäcker förbjudna känslor väcks krafterna till liv. Verket har beskrivits som om Ingmar Bergman regisserat Stephen Kings ”Carrie”.

- Ja, liksom ”Carrie” är detta en "coming of age"-historia. Fast jag är nog mer påverkad av Brian de Palmas filmatisering än av Kings bok, säger Trier till TT.

Mardröm

Under uppväxten påverkades Trier dock av King, som han anser i sina bästa stunder "skriver allegoriska berättelser om mänskliga problem". Men "Thelma" handlar mer om spänning än om chock och blod.

- Omedelbar skrämsel är amerikanerna bra på. Min film är mer en mardröm, en film som ställer frågan ”vilken är min plats”. Det handlar inte om ett monster.

- Jag är inspirerad av filmer som ”Rosemarys baby” och George A Romeros ”Season of the witch”. Det är feministiska berättelser som inte går ut på att kvinnor är onda och att sexualitet är farlig, utan det handlar mer om att känna skam, om att undertrycka sina känslor och att finna sig själv. Det handlar om frigörelse.

Övernaturlig realism

Joachim Trier har velat placera det övernaturliga i en realistisk form, något som märks också i musiken.

- Där gick vi åt Bernard Hermann-skolan, blandade samman melankoli med det brutala, säger han.

Trots realismen har ”Thelma” slagit norskt rekord i specialeffekter. Samtidigt understryker Trier att han tycker om att göra saker direkt i kameran och inte överanvända effekterna.

Bakom sig har han festivalhitsen ”Repris”, ”Oslo 21 augusti” och ”Louder than bombs”. Han var erbjuden att göra ”Thelma” i USA, men ville jobba i Norge.

- Det ska kanske göras en remake i USA, men den kommer i så fall inte jag att göra. Jag har gjort min version, säger han.

"Jag skildrar ondska"

”Thelma” går snart upp på biograferna i just USA, och Trier hoppas att Stephen King kommer att se den och tycka om den.

- Även om det inte är skräck. Jag skildrar egentligen ondska. Det är övernaturliga element med mänsklig moral och handlar inte om monster som jagar kvinnor.

”Thelma” är såld till 85 länder och kan bli Oscarsnominerad i kategorin bästa ickeengelskspråkiga film. Själv hejar Trier dock på sin svenske kollega Ruben Östlunds "The square" i Oscarsfajten, samtidigt som han börjar fundera på vad han ska göra härnäst. Tv, kanske?

- Nja, jag har fått många erbjudanden, men inte hittat något som intresserat mig. Men jag älskar bio. Stor bild och hög volym, och publiken sitter i ett mörkt rum och är sårbar. Jag älskar bio. Det är så ”Thelma” ska ses.