Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En Påsköstaty står utställd på British Museum i London och nu vill öborna ha tillbaka den. Arkivbild.

Påsköbor till British Museum – kräver staty

En delegation från Påskön reser till London nästa vecka för att försöka få tillbaka en av de ikoniska, stora statyerna som står utställd på British Museum.

Statyn väger fyra ton och är känd som en "moai", vilket betyder "förfader". Den är en av omkring 900 monoliter som finns på Påskön utanför Chiles kust och varje staty anses vara en avbildning av just en död förfader.

Omkring ett dussin har tagits från ön sedan den "upptäcktes" av europeiska sjöfarare på påskdagen 1722. Statyerna höggs av öborna mellan 1100 och 1600.

Delegationen föreslår att de kan byta ut originalstatyn mot en kopia, uthuggen ur samma sorts sten och enligt liknande metoder som då statyerna först gjordes.

Statyn som står på British Museum har gjort så i 150 år och är bara ett av många föremål som brittiska upptäcktsresande tog med sig till Storbritannien från hela världen. Flera föremål har dock lett till omfattande debatt där ursprungsländer krävt att de ska lämnas tillbaka.

En talesperson för museet säger till Reuters att man alltid är villig att diskutera utlåning av föremål.

- Vi tror att det har ett stort värde att visa upp föremål från hela världen tillsammans med berättelser om andra kulturer på British Museum, säger talespersonen.