Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pernilla Wahlgren spelar tomtemor i "Panik i tomteverkstan".

"Panik i tomteverkstan" utmanar tomtebilden

Sitcom blandat med saga, kan det vara något? Det tror Fredde Granberg, en av upphovsmännen bakom årets julkalender "Panik i tomteverkstan", som vill driva med schablonbilden av tomten.

- Då kör vi igen om fem minuter! Vi väntar bara på att snögubben ska få kiss på sig.

Det är långt kvar till december, men julen har återigen kommit till SVT.

Orden om snögubben ropas ut av inspelningsledare Sari Hamsho, och hörs på plats på inspelningen av årets julkalender som började i veckan.

"Skräm, skräm, skräm"

I en scen som spelas in ska den levande snögubben bli så skrämd att han kissar på sig.

Fredde Granberg, som tillsammans med Thomas Claesson står för manus och regi, står inne i tomtens kök och instruerar Elis Nyström, 9 år, om hur hans karaktär Julle ska hoppa fram från sitt gömställe under bordet.

- Skräm, skräm, skräm. Och så skrattar du jättemycket!

Ovanför deras huvuden, invid en dörr som leder ut från köket, lyser ordet "Verkstad" i stora, röda bokstäver. Alldeles intill står snögubben och studerar manus, någon i teamet får hjälpa honom att bläddra i pappren, det är svårt med hans trädliknande fingrar.

Blandar två genrer

"Panik i tomteverkstan" utspelar sig i tomtebyn vid Nordpolen, vars existens hänger på att folk i den vanliga världen tror på tomten. Men allt fler barn har slutat tro på tomten – och om alla slutar tro kommer tomtevärlden att försvinna.

- Vi har försökt baka ihop två genrer, alltså sitcom och saga. Vi har skrivit den med humor på olika nivåer så att det ska passa både barn och vuxna, säger Fredde Granberg.

TT: Hur ser er version av tomtemor och tomtefar ut?

- Vi skojar med schablonbilden av dem. De har sina givna roller annars som alla känner till, men här får man se hur det är bakom vykorten, hur de beter sig i sitt tomtehem.

Tomtemor spelas av Pernilla Wahlgren, som annars syns mest i realityserien "Wahlgrens värld" på Kanal 5. Hon tycker att det är en ära att få vara med i julkalendern.

Tomtemor styr och ställer

- Det viktiga för mig är att vi lyckas underhålla både barn och vuxna. Men gillar man humor och julkänsla så kommer man nog att tycka om detta, säger hon.

- Min karaktär, tomtemor, hon är liksom navet i Nordpolen. Hon styr och ställer och försöker hålla ordning på tomten, det är inte så lätt.

Ett av tomteparets barn, Juliana, spelas av 11-åriga Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou. Inspelningen är en upplevelse som "hon sent kommer att glömma".

- Det känns väldigt stort att få vara med. Min karaktär är livlig och tar gärna saken i egna händer. I bland kan hon vara lite kaxig, men för det mesta är hon lite barnslig.

Tomten "snäppet upp"

Tomtefar, spelad av komikern Per Andersson, har ännu inte anslutit till dagens inspelning. Han sitter fortfarande i sminket, näst intill gömd bakom ett stort, yvigt skägg, med kritvitt hår som går ned över axlarna. Han har varit med i julkalendern en gång tidigare, då i "Barna Hedenhös".

- Då sa min fru att "det här går inte att toppa". och jag kände själv att "nu kan jag lägga av". Men att få spela tomten är ju faktiskt snäppet upp.

I "Panik i tomteverkstan" kommer man att få se att tomten, precis som alla andra, har sina fel och brister, säger Per Andersson.

- Det kommer verkligen att bli "hemma hos". Tidigare har vi fått se tomten lite på håll, men denna gång ska vi få komma in under skjortan på honom. Förhoppningsvis kommer folk att tycka att det är roligt.