Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Arkivbild.

Per Wästberg ber om ursäkt för förvirringen

Det kom motstridiga uppgifter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien. Ledamoten Per Wästberg uppgav att två inval skett, något ständige sekreteraren Anders Olsson dementerade. Nu backar Per Wästberg och ber om ursäkt i ett uttalande.

Inget är klart kring inval av nya ledamöter i Svenska Akademien och det är än så länge oklart när besked kan väntas. Per Wästberg har i flera medier uppgivit att man kommit överens om två namn – men att dessa ännu inte tackat ja.

Enligt Svenska Akademiens ständige sekretare Anders Olsson är inget klart kring nya inval.

- Vi har ännu inget klart om invalen. Men det var ett konstruktivt möte, säger han.

Nu ber Per Wästberg om ursäkt i ett uttalande som TT tagit del av.

"Det är riktigt som Anders Olsson säger att några inval inte har gjorts. Jag ber om ursäkt till den eller de kandidater som möjligen har tillfrågats om de skulle godta ett inval", säger han och tillägger att Anders Olsson är den som är talesperson när det gäller inval i Akademien.

"Ville ha betänketid"

Per Wästberg har i ett uttalande till SVT:s "Kulturnyheterna" sagt att Akademien enats om två namn:

”Två valdes in. Den ena är på utlandsresa och kunde ej kontaktas. Den andra ville ha betänketid till måndag. Båda var tagna på sängen. När de förhoppningsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmeddelande."

"Fulltalig Akademi"

Förra veckan enades Svenska Akademien om att välja in de två nya ledamöterna Jila Mossaed och Eric M Runesson på stol 15 respektive 1. Det hela offentliggjordes efter det att kungen godkänt invalen, något som måste ske enligt Akademiens stadgar.

Efter förra veckans inval sade Anders Olsson till TT att man vill välja in fler ledamöter så snart som möjligt.

- Vi hoppas att kunna fortsätta med den här invalsprocessen, det är det viktigaste. Den bygger på att dialogen fortsätter med alla parter. Vi ämnar göra det nu också den kommande veckan, fortsätta med diskussionerna så att vi får det gjort innan det är för sent. Vi vill faktiskt få en fulltalig Akademi så snart som det bara är möjligt, sade han då.