Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roky Erickson på Peace & Love-festivalen i Borlänge 2010. Arkivbild

Psykedeliske pionjären Roky Erickson död

Hans ylande röst och gripande livsöde träffade i hjärtat hos musikälskare över hela världen. Den amerikanske artisten och psykedeliske pionjären Roky Erickson, tidigare frontman i 13th Floor Elevators, är död. Han blev 71 år.

"Roky Erickson, en heroisk ikon inom modern rock'n'roll och en av de bästa vänner som musiken någonsin har haft, dog i Austin, Texas i dag", skriver Ericksons representanter i ett uttalande till Pitchfork.

Texasfödde Roger Kynard Erickson, som han egentligen hette, började sin bana som frontman i bandet 13th Floor Elevators på 1960-talet. Bandet nådde aldrig några stora framgångar, men räknas i efterhand som en av den psykedeliska rockens verkliga pionjärer. Mest känd är singeln "You’re gonna miss me" från 1966.

Psykiska problem

Bandet splittrades 1969 då sångaren greps för marijuanainnehav och hade börjat visa tecken på schizofreni. Han spärrades in på en institution i flera år, där elchocker och medicinering påstås ha förvärrat tillståndet och fått honom att helt tappa förståndet.

Efteråt fortsatte Erickson med musiken som soloartist och i flera olika konstellationer, som Roky Erickson and the Aliens. Men samtidigt kämpade han med missbruk och psykiska problem och var i perioder helt borta från offentligheten.

Blev kultfigur

Men fanskaran växte genom åren och Erickson blev en kultfigur för många. Den speciella rösten och låtarna med skräckfilmsliknande bildspråk hittade fler lyssnare.

- Roky levde i så många världar att det var svårt att hänga med. Han levde så mycket, och inte alltid på den här planeten, säger Bill Bentley, som 1990 producerade ett hyllningsalbum till Erickson med flera kända artister, till Variety.

På senare år lyckades Erickson starta om både liv och karriär. Hans livsöde skildrades i den uppmärksammade dokumentären "You're gonna miss me" 2005 och internationella framgångar följde, bland annat med flera spelningar i Sverige.