Romerna kliver fram ur skuggan

500 år av förföljelse och fördomar som ännu lever kvar – det är något som Konsthallen ska försöka motverka med den prisbelönta utställningen ”Vi är romer”.

ANNONS
|

Det är minst sagt en succéutställning som öppnade i Trollhättan i söndags. Sedan invigningen på Göteborgs Stadsmuseum 2013 har den bland annat förärats över 150 000 besök och fått pris som Årets utställning. Men trots framgångarna består fortfarande den bakomliggande orsaken till att utställningen ens finns – nämligen att det måste till en attitydförändring i hur romerna uppfattas.

– Behovet finns absolut, det är bara att läsa tidningen eller gå genom 500 år av romsk historia så ser man att det behövs, säger Karsten Bjergfelt som är utställningsproducent.

– Attitydförändring har varit vårt ledord hela tiden. Men vi ville också att det skulle ske på romernas villkor. Det var inte Göteborgs Stadsmuseum som skulle göra en utställning om romer – det var Göteborgs Stadsmuseum som skulle ge romerna en utställning till att göra ett projekt och en förändringsprocess på deras villkor.

ANNONS

– Vi hade en referensgrupp som bestod av romer som hade vetorätt. De har varit med och bestämt innehållet, vad utställningen ska heta, vilken reklambyrå och vilken formgivare vi ska använda. Det var i slutändan de som skulle bestämma.

Utställningen som nu gör ett uppehåll i Trollhättan inleds med en presentation av de fem stora romska grupper som finns i Sverige – Kalé, Kalderash, Utomnordiska romer, Nyanlända romer och Resandefolket – samtliga med sina särpräglade kulturer och traditioner. Ett utmärkande drag hos Kalé-romerna, med närmaste ursprung i Finland, är exempelvis de stora kjolarna. Något som det bland annat kommer berättas om i de guidade turer som ges både för- och eftermiddagar.

– Man har haft fördomar att de med stora kjolar stoppar under barn och tar TV-apparater. Men kommer man hit får man höra att kjolen är så helig att man inte får göra någonting som är smutsigt i den. De är så försiktiga med den, det är en renhet i kjolen, säger Ajvaz Ajvaz som är en av guiderna.

Han är själv rom, men mycket av det han lärt sig inför uppdraget är nyheter även för honom.

– Det finns hur mycket romsk historia som helst som inte kommit fram. Nu är jag beredd att få höra fördomarna. Jag kan kommentera tillbaka.

ANNONS

Vilka tycker du ska se utställningen?

– Alla. Alla ska komma hit. Speciellt de som har fördomar om romer – och givetvis romer också. Jag vill att de ska veta att de har en historia och att Trollhättans stad verkligen har ställt upp. De har anställt en romsk guide som kan prata både svenska och romani om det skulle behövas.

Utställningen består av flera olika delar, bland annat starka personliga berättelser, men även romernas mörka historia avhandlas – både så som den sett ut i Sverige (lösdriverilagar, rasbiologiska institutet) och världen (förföljelse, slaveri).

– När man kommit till slutet av utställningen så är man lite tung i sinnet, säger Karsten Bjergfelt och fortsätter:

– Och det sa vi direkt – vi kan inte låta besökarna lämna så. Så därefter har vi fyra intervjufilmer med romska ungdomar som berättar om att de har en tro på framtiden, att det finns möjlighet för romer att ta sig in i samhället och klara sig bra. Det är ungdomar som är romska förebilder.

Peter Hagsér är verksamhetsansvarig på Konsthallen och medger att det är viss skillnad på den här utställningen jämfört med vad de annars visar:

– Vi jobbar med samtidskonst – men det vi gör dagligen är att diskutera samtidsfrågor. På så sätt är det inte konstigt att vi har den här utställningen. Det här är definitivt en samtidsfråga som är viktig att diskutera, lyfta fram fördomar och få en attitydförändring på.

ANNONS

Det finns fem stora romska grupper i Sverige. Kalé-romer har sitt närmaste ursprung i Finland och Kalderash-romer har sitt ursprung i östra Europa. Vidare finns Utomnordiska romer, Nyanlända romer och Resandefolket.

Flaggan antogs 1971 då den åttonde april också utropades till Internationella Romadagen. Flaggan härstammar delvis från den indiska flaggan, men ska även symbolisera jord och himmel. Hjulet symboliserar ”den eviga vandringen”.

Utställningen visas i Trollhättans Konsthall mellan den 1 mars och 15 maj.

Utställningen är producerad av Göteborgs Stadsmuseum och bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja-Kristin Nylander.

ANNONS