Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyzeeländska Lorde gjorde succé på Roskildefestivalen. Arkivbild.

Roskilde tror på fler kvinnliga artister

Roskildefestivalen är över för den här gången. Trots dåligt väder är arrangörerna nöjda – och tror att årets konserter ingjuter hopp om fler kvinnliga artister framöver.

Den sista ölen har druckits och musiken har tystnat. Roskildefestivalen avslutades under natten mot söndagen med kanadensiska rockbandet Arcade Fire som sista huvudakt. Veckan har även bjudit på artister som Foo Fighters och Ice Cube.

Men enligt Roskildes musikchef Anders Wahrén har festivalens kvinnliga stjärnor lyst starkast i år. Det tror han bådar gott inför framtiden.

"Hela branschen har ansvar"

- Hela branschen har ett ansvar för att rubba obalansen mellan manliga och kvinnliga artister. Det finns fler män än kvinnor, inte bara hos oss, så ser det ut över ett brett spektrum, säger han.

- Några av de bästa konserterna i år har varit Lorde och Solange. De har gjort ett positivt intryck och de är ganska unga artister. Det kan tyda på att det kommer ske en förändring.

Festivalens talesperson Christina Bilde håller med.

- Vi arbetar redan mycket med jämn könsfördelning bland våra musiker. Men det är inte bara kön som är i fokus. Vi tittar också på andra former av mångfald, som genre och etnicitet, säger hon.

Sex anmälda våldtäkter

Roskilde avslutas samtidigt som Bråvallafestivalen utanför Norrköping. Under lördagen meddelade den svenska festivalen att den ställer in nästa år på grund av alla anmälda sexövergrepp på festivalen.

Även Roskilde har drabbats. Polisen har fått in sex anmälningar om våldtäkt under veckan. Samtidigt beskriver polisen festivalen som i stort som en lugn, med långt färre anmälda stölder och ett lägre antal omhändertagna personer jämfört med tidigare år.

Miljoner till välgörenhet

Enligt arrangörerna besöktes årets festival av ungefär 130 000 personer (endagsbiljetter och gratisbesökare inräknade), vilket gör den till Nordens största festival och "Danmarks fjärde största stad" sett till antal invånare.

I år räknar Roskilde med att gå med motsvarande 22 miljoner svenska kronor i vinst. Överskottet doneras som vanligt till välgörande ändamål, som arbete med barn och ungdomar och humanitärt arbete.