Runesson och Mossaed väljs in i Akademien

Eric M Runesson och Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien.

ANNONS

Efter månader av kris och flera veckor av vad som beskrivits som en "låst situation" inom Svenska Akademien har man nu valt in två nya ledamöter: Juristen Eric M Runesson och författaren Jila Mossaed tar plats på stol nummer 1 respektive 15. De kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

- Vi har länge haft det önskemålet som nummer ett att välja in en jurist, och det ska inte vara vilken jurist som helst utan en av hög kompetens, säger Anders Olsson till TT.

ANNONS

Runesson har tidigare arbetat som medlare under Akademiens kris men får nu ett helt annat uppdrag som ledamot.

- Det känns att det är ett väldigt stort förtroende som jag har fått både från Akademiens ledamöter och Akademiens beskyddare, säger Eric M Runesson till TT.

TT: Hur mycket kan du om litteratur?

- I jämförelse med mina kollegor är jag en obildad buse men jag har ett starkt intresse för litteratur och läser så mycket jag kan och orkar, säger Runesson.

- Jag kan inte säga att jag har någon favoritförfattare men jag tycket om författare som kan berätta en bra historia. Jag gillar Fritiof Nilsson Piraten, han är just en god historieberättare.

ANNONS

Tar plats efter Ekman

Jila Mossaed föddes i Irans huvudstad 1948. Tillsammans med sina två barn flydde hon till Sverige 1986. Då var hon redan en betydande författare på persiska. Men ayatolla Khomeini hade tagit makten och den religiösa regimen gillade inte det hon hade skrivit.

- Det var inte så dramatiskt men de kom hem till mig, tog böcker, skivor och mina brev. De skrev två hotfulla artiklar om min bok, säger Jila Mossaed till TT.

I dag skriver hon både på persiska och svenska men är mest aktiv på svenska. Nu ersätter hon Kerstin Ekman på stol nummer 15. Därmed ska hon hålla sitt inträdestal om en författare som lämnade Akademien i protest mot att man inte tog avstånd från den fatwa som ayatolla Khomeini hade utfärdat mot Salman Rushdie.

2016, 27 år efter den infekterade affären, tog Akademien äntligen avstånd från fatwan i en skrivelse om yttrandefrihet.

TT: Hur ser du på konflikterna i Akademien och den turbulens som varit?

- Jag tänker inte alls på det, jag har inga kommentarer angående detta. Jag tänker bara att jag är en poet, och på att jag får tillfälle att sprida det som finns i mitt hjärta. Och svenska språket är mitt hjärtas språk nu så jag är jätteglad över det här.

ANNONS

Anders Olsson beskriver Mossaeds produktion som "fantastiskt fin".

- Det glädjer oss kolossalt mycket att hon blir en del av Akademien, säger han till TT.

"Ett rungande ja"

Enligt Olsson tackade de nya ledamöterna ja direkt med stor glädje.

- Det är de första frågorna vi har ställt och de svarade ja, ett riktigt rungande ja, säger han.

Invalen är godkända av kung Carl Gustaf, som är Akademiens högste beskyddare.

TT: Betyder det här att nästa års Nobelpris i litteratur är säkrat?

- Ingenting är säkert när det gäller Nobelpriset nästa år men vi strävar efter det, säger Anders Olsson.

Det är fortfarande oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen och har anklagats för jäv i beslut som rör kulturprofilen och dennes förening.

ANNONS

Hur hennes framtid inom Akademien ser ut vill Olsson inte berätta än.

- Jag vill inte gå in på detaljerna än för det är inte helt avslutat hur vi ser på det, säger Anders Olsson.

Han säger dock att man under torsdagens möte kom till ett beslut som gör att de kan gå vidare med frågan.

TT

Fakta: Jila Mossaed

Jila Mossaed föddes 1948 i Irans huvudstad Teheran. Hon kom till Sverige 1986 och elva år senare kom hennes första diktsamling på svenska "Månen och den eviga kon". Sedan dess har hon givit ut flera svenska diktsamlingar, senast "Vad jag saknades här". Mossaed har belönats med flera litteraturpris och stipendier, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris och Aftonbladets litteraturpris. Hon har även publicerat ett fleratal diktsamlingar och två romaner på persiska.

Källa: Bokförlaget Lejd

Fakta: Eric M Runesson

Eric M Runesson föddes 1960. Han har varit ledamot av Advokatsamfundet sedan 1993 och ingår i samfundets huvudstyrelse sedan 2014. År 2000 blev han docent vid Handelshögskolan i Stockholm och har både varit adjungerad professor vid Lunds universitet och vid Stockholms universitet. Runesson har stor erfarenhet av skiljemanna- och medlingsuppdrag och är numera justitieråd i Högsta domstolen.

Källor: Bokförlaget Lejd, Sveriges advokatsamfund och Svenska Akademien.

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september beslutade Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober dömdes den så kallade kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

ANNONS