Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I Liv Strömquist och Jane Magnussons "Fettknölen" får en fettknöl på Ingmar Bergmans kind liv och börjar läxa upp regissören.

Samplad Bergman i sex nya kortfilmer

Döden som dansar i en stilfull popvideo, en sanningssägande fettknöl och flera gripande scener ur olika äktenskap dyker upp i "Bergman revisited" där sex namnkunniga regissörer fritt har tolkat hundraårsjubilaren.

Bergmanåret har dragit igång och på Göteborgs filmfestival premiärvisas i helgen en serie kortfilmer som på vitt skilda sätt har samplat den store mästaren. I den animerade "Fettknölen" av Jane Magnusson och Liv Strömquist börjar en liten fettknöl på regissörens högra kind att tala – och läxar upp honom när han beter sig som ett svin mot kvinnorna i sin omgivning. Iden till den skruvat humoristiska historien, där Thorsten Flinck mycket träffsäkert gör Bergmans röst, uppkom när dokumentärfilmaren Jane Magnusson tittat på en stor mängd bilder på Bergman och upptäckt hur fettknölen först finns där men 1967 blir ersatt av ett operationsärr.

- Och sedan i mitten 1990-talet så kommer den tillbaka och blir svart. Det här blev jag besatt av. Jag berättade om fettknölen för Liv och så kom hon på resten och skrev ett briljant manus, säger Magnusson.

TT: Får man skämta så här om Bergman?

- Det är jätteviktigt att vi med hjälp av satir och skämt kan synliggöra maktstrukturer i samhället. Det är viktigt att diskutera det manliga geniet och relationen mellan män och kvinnor i den här ojämnställda världen, säger Liv Strömquist.

Frun och älskarinnan möts

Bland de utvalda regissörerna finns även Pernilla August, som arbetat mycket med Ingmar Bergman. Hennes historia utspelar sig på ett sjukhus där konstnären Henrik ligger inlagd för hjärtproblem. Hans exfru Marianne och de vuxna döttrarna vakar över honom när även den nya unga älskarinnan dyker upp.

- Jag och manusförfattaren Cilla Naumann började fundera över "Scener ur ett äktenskap", vilka de skulle vara i dag. Det har varit supersvårt att både regissera och spela själv men det var roligt och det har betytt mycket för mig. Det blev en kärleksfull hälsning till Bergman.

Bergman som pop

Tomas Alfredsons film är en popvideo full av referenstunga bilder ur Ingmar Bergmans digra produktion. Han och konstnären Jesper Waldersten tittade igenom alla Bergmans filmer och valde ut de bilder som fastnade starkast. Lena Olin i rollen som Döden och Veronica Maggio och Helena af Sandeberg som gör en Persona-parafras dyker upp.

- Jag ville göra ett hommage till bildskaparen Bergman. Det har varit så kul och inspirerande att göra och nu känns det så spännande att se de andras filmer, så många olika infall, säger Tomas Alfredson.

"Bergman revisited" ska även sändas i SVT i höst.