Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Danius lämnar Svenska Akademien efter att hon först erbjudit sig att komma tillbaka som ständig sekreterare men fått nej. Arkivbild.

Sara Danius ville tillbaka – fick nej

Sara Danius lämnar Svenska Akademien för gott sedan hon inte fått gehör för sin önskan att återkomma som ständig sekreterare.

På tisdagen skickade Svenska Akademien ut ett pressmeddelande som bekräftar att Sara Danius lämnar Akademien. Hon lämnade arbetet redan i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen men gör nu ett formellt utträde.

Akademien ber i sitt pressmeddelande även Sara Danius om ursäkt för "affektladdad polemik" och "sammanblandning av olika frågor" i samband med att hon fick gå som ständig sekreterare.

- Det hade jag inte väntat mig. Det gläder mig, säger hon.

TT: Men samtidigt anser man att det fanns sakliga skäl att avsluta sekreterarskapet i förtid. Håller du med om den bilden?

- Där har jag en annan uppfattning, säger hon kort.

"Acceptabel uppgörelse"

Uppgörelsen mellan Sara Danius och Svenska Akademien innebär att hon får 21 månadslöner räknat från april förra året. Enligt Sara Danius advokat Anders Elmér har förhandlingarna med Akademien pågått sedan april förra året.

- Det är en acceptabel överenskommelse, säger Sara Danius till TT.

Varken hon eller Akademien har gått ut med någon konkret summa men enligt uppgifter till Dagens Nyheter var hennes månadslön som sekreterare drygt 100 000 kronor i månaden. Totalsumman skulle därmed bli över 2,1 miljoner kronor.

Sara Danius berättar att hon erbjöd sig att återgå till posten som ständig sekreterare när hon förstod att Anders Olsson snart kommer att lämna den av åldersskäl. Men när Akademien tackade nej bestämde hon sig för att slutgiltigt lämna institutionen.

- Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger hon, som till vardags är fast anställd professor på Stockholms universitet.

Sara Danius säger att tiden efter att hon tvingades avgå som ständig sekreterare har varit tung, men också lärorik.

- Att veta hur Akademien fungerar och befinna sig på utsidan har varit lärorikt. Jag tycker att pressen har gjort ett ovanligt bra arbete med Svenska Akademien. Jag hoppas att Akademien kommer att komma tillbaka till det förtroende som man åtnjöt till inte alltför länge sedan. Men det kommer att ta tid, det kommer att ta minst tio år – det är skadat i hela världen.

Patriarkatets seger?

Beskedet i april 2018 om att Sara Danius tvingats lämna posten som ständig sekreterare skapade stor upprördhet. Innan dess hade hennes kollega, tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl, i ett sedermera hårt kritiserat debattinlägg i Expressen beskrivit Danius som "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". På sociala medier trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson är medveten om att Sara Danius slutgiltiga avgång också skulle kunna tolkas som "patriarkatets seger över en stark kvinna".

- Men jag vänder mig mot den bilden. Det är också en konflikt som har funnits mellan kvinnor, det är andra mönster som har varit avgörande här. Och vi är i färd med att välja in fler kvinnor i Akademien, det är vår vilja och det kommer vi att visa.

TT: De tre tomma stolarna kommer alltså att besättas med kvinnor?

- Ja, det är nödvändigt för att jämna ut förhållandet mellan män och kvinnor i Akademien. Det räknar jag med.

I ett sms till TT skriver Akademiledamoten Horace Engdahl: "Det pressmeddelande som Akademien skickar ut har så att säga alla ledamöter som avsändare. Enligt den ordning som råder bör vi emellertid avhålla oss från enskilda kommenterar i en situation som denna."