Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets bok är ett litteraturpris som delas ut av Bonniers Bokklubbar där vinnaren avgörs genom en omröstning bland det svenska folket. "Jag firade med champagne tillsammans med min fru", säger Alex Schulman om priset.

Schulmans barndomsskildring årets bok

Alex Schulman har aldrig fått så mycket positiv respons på en bok som "Glöm mig". Nu har hans smärtsamma barndomsskildring tilldelats Bonniers Bokklubbars pris Årets roman.

- Det är folkets pris, det känns finare. Och dessutom har den passerat nålsögat hos en jury, säger Alex Schulman som glädjer sig över erkännandet.

Hans roman har röstats fram av det svenska folket, i konkurrens med författare som Malin Persson Giolito, Fredrik Backman, Elena Ferrante, och Emma Cline.

Men att tala om romanen och mammas hemlighet har bitvis varit svårt. Han har skrivit på tvärs mot sitt medberoende och skildrat den barndom då allt långsamt föll sönder. Mamma Lisette fick alkoholproblem, blev lynnig och straffade ofta sonen genom att osynliggöra honom.

- Jag har pendlat mellan själväckel över att jag hängt ut mamma och ändrat hennes eftermäle till att andra dagar känna att det är min historia och att jag äger rätten att berätta den, säger Alex Schulman.

Barns utsatthet

Att boken har fått så positiv respons tror han inte hänger samman med ett intresse för just honom. Snarare hoppas Alex Schulman ha lyckats säga något allmängiltigt.

- Jag är uppenbarligen inte ensam om att ha upplevt det här. Och även om man inte har haft föräldrar som varit alkoholiserade kan man känna igen sig i barns utsatthet.

Han har skrivit böcker om både sin far och hustru, vilket många kritiker har fnyst åt. Men att undersöka sina smärtpunkter – och därmed andras – är ett projekt han tänker fortsätta med.

- Jag anses fortfarande av vissa vara en bloggare som skriver om mitt liv. Medan fina författare får hålla på att gräva i sig själva hur mycket som helst, säger han förundrat.

Enorm kärlek

Alex Schulman har drömt om att vara författare sedan elva års ålder. Och priset ger en "välgörande stöt" i skrivandet av nästa roman.

Via boken "Glöm mig" har han också kunnat bearbeta barndomstraumat.

- Jag kände någon typ av vrede över att mamma förstörde en så stor del av mitt liv och gjorde det så svårt för mig att vara barn. Men jag känner absolut ingen vrede längre, bara sorg, saknad och en enorm kärlek.