Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Shirley Clamp har satt sig vid rodret och har släppt flera låtar själv. Nu gör hon också en föreställning om sin väg som artist. Arkivbild.

Shirley Clamp debuterar med egen show

Den stora rösten till trots har självförtroendet svajat för Shirley Clamp. Nu gör hon en show där hon vågar ta plats – med humor och musik. Hennes dotter har spelat en avgörande roll i processen.

Om man är rädd för att bli övergiven är musikbranschen inte det bästa valet av karriär. Shirley Clamp vet, hon övergavs av sin pappa i tidiga år, vilket har satt sina spår.

- Min största rädsla är att bli bortvald och jag har valt ett yrke där man blir det hela tiden, som nu senast i "Stjärnornas stjärna", säger hon och syftar på att hon blev utröstad först ur tv-serien.

Men Shirley Clamp har förvandlat självtvivlen till humor, i den nya föreställningen "Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt". Den sätts upp på Maximteatern i Stockholm, i regi av William Spetz och med premiär den 7 november.

- Bara det mötet är jättekul, Han har aldrig regisserat någon och jag har aldrig tagit regi så han försöker få en gammal hund att sitta, säger hon och skrattar.

Moderskapet en styrka

Genom sin långa musikkarriär har Shirley Clamp alltid smugit in mellansnack på scen. Hon gillar att få "prata vanligt" med publiken. Just den känslan utvecklar hon nu i sin föreställning, och hon citerar PT Barnum: "den ädlaste konsten är att göra alla glada".

- Den rollen har jag alltid tagit. Det var så den här drömmen började, tänk att få folk att skratta och må bra! säger hon entusiastiskt.

Föreställningen handlar om självtvivel men fokus ligger på underhållningen. Det uppskattar hon också med William Spetz: att han kan göra humor av sorgliga situationer. Shirley Clamp har bearbetat sina självtvivel genom att ta professionell hjälp av en psykolog. Men att få en dotter hjälpte också.

- Den största räddningen var att bli mamma. Jag ruskades om och tänkte: nu vill jag vara och tro att jag är så bra som min dotter tycker att jag är. Hon säger att jag är världens bästa mamma och det är första gången jag litar på någons känsla så mycket.

Vill ta besluten

I showen kommer hon att sjunga ett pärlband av låtar, bland annat av förebilden Bette Midler och från Whitney Houston. Men det blir också hitlåtar som "Min kärlek" och "Att älska dig", som en gåva till fansen, och för att genombrottet i Melodifestivalen hör till hennes karriärs höjdpunkter. Men nästa år vill hon själv vara upphovsperson.

- Jag känner mig redo för det. Det är dags nu, självförtroendet och självkänslan har landat och det är bra att inte alltid lämna beslutstagandet till andra, säger hon och skrattar till:

- Så William Spetz kommer att få det svårt!