Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Social surrealism med humor

"Sneeze", "Squeeze" och "Cheese". Redan titlarna signalerar musikaliteten och humorn i Mika Rottenbergs videoverk. I vår visas hon på Magasin 3 i Stockholm.

Surrealism, är den omedelbara tanken. Mika Rottenberg vrider sig lite och förklarar att hon försöker kombinera fakta med fiktion. För henne utgår verken från den handgripliga verkligheten snarare än några undermedvetna drömvärldar.

- En social surrealism, föreslår hon i stället.

"Sneeze" - nysa, heter hennes nyaste videoverk. Tre bisarrt stor- och rödnästa män nyser våldsamt varpå kaniner, ibland köttstycken, landar ljudligt på en välpolerad bordsyta. Rena Monty Python så långt, men Mika Rottenbergs film visar även männens nakna fötter vars rödmålade naglar rytmiskt skrapar i stengolvet. Även det ett slags kroppslighet som spränger de prydliga kostymerna.

Stora stolta kvinnor

Rottenberg, uppvuxen i Israel men verksam i New York, använder sig av just kroppar, gärna stora, voluminösa kvinnor, i sina videofilmer. Kvinnorna är filmade i sin prakt, ofta utförande ett monotont arbete, men snarare lustfyllt, lättjefullt, än med intryck av att vara fjättrade vid det löpande bandet, eller ens i sina överviktiga kroppar.

Modellerna hittade hon via deras egna annonser.

- Jag var intresserad av hur de här människorna framställde sig själva, hur de vände något som kanske skulle kunna vara en börda till något som var säljbart.

Kvinnorna, menar hon, låter sig användas, men inte exploateras utan att själva ha kontroll.

Men vilken roll får då konstnären när hon anställer dem i sin konstfabrik, låter dem serietillverka saker som cocktailkörsbär eller svettindränkta näsdukar?

- Jag vet inte, men jag tror att vi har ett slags symbiotisk förhållande som tillfredsställer oss båda.

Fotsida hår

Kvinnorna i "Cheese" är inte ovanligt tjocka eller smala men har i stället hår ända ner till fötterna. Mika Rottenberg hittade deras nätforum och engagerade några av dem för en video där de får mjölka getter och ysta ost.

- På andra dagen bildade de en fackförening emot mig. De ville tvätta sina hår, men det skulle ha tagit en dag och det hade jag inte råd med. Men sedan kom vi överens att de fick tvätta det en åt gången, de fick ledigt en halv dag var och fick fortsätta på natten.