Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Malin Olsson (till vänster) Alexander Hermansson och Angelika Prick är programledare för "Sommarlov" i SVT.

"Sommarlov" firar 40 år med demokratitema

"Gör din röst hörd" är temat på årets "Sommarlov" i SVT, som firar 40 år i rutan. Dessutom återvänder Malin Olsson som programledare tillsammans med Angelika Prick och Alexander Hermansson.

Ansiktena är bekanta men platsen är ny när "Sommarlov" sänds i år. Malin Olsson är tillbaka som programledare efter ett års uppehåll och gör sina kollegor Angelika Prick och Alexander Hermansson sällskap på den nya inspelningsplatsen i Beijers park i Malmö.

- Jag har varit hemma i ett år och nu vill jag få utlopp för en massa saker som har varit uppdämda. Jag är så taggad, säger Olsson.

"Stor makt för barnen"

Bytet av plats från Västra hamnen i Malmö till den nya basen i Beijers Park knyter an till årets demokratitema i programmet.

- Det blir som ett nytt sommarlovsland, och vi måste komma på hur vi ska ha det där. Vi behöver hitta på olika regler om hur vi ska komma överens och om vem som ska få bestämma. Kanske blir det tittarna, säger Angelika Prick.

- Barnen kommer att ha stor makt i år när det gäller att göra sina röster hörda, säger Malin Olsson.

- I slutet på sommaren kommer vi att ha lärt oss jättemycket om vad som funkar bättre och vad som funkar sämre när man ska bestämma, och som vanligt i "Sommarlov" kommer vi att göra det på ett lekfullt sätt, säger Alexander Hermansson.

Den mystiska figuren Sommarskuggan återvänder också i år, något som lär ligga till grund för den utan konkurrens vanligaste frågan som tittarna ställer till programledarna, nämligen "vem gömmer sig bakom masken?"

- Vi vet på riktigt inte vem det är, och det vill jag understryka. Barnen tror att vi gör det men vi vet verkligen inte, säger Angelika Prick.

"Lekfullt och spännande"

Ingen av programledarna var född när SVT sände sitt första sommarlovsprogram 1978, men de har sina favoriter från åren som gått.

- Mitt favoritprogram var utan tvekan "Tippen", mycket för att man var delaktig och kände att man gjorde någonting bra när man var ute och pantade burkar. Jag hoppas än i dag på att få ett "Tippen"-badlakan, säger Malin Olsson.

Alla program som har dröjt sig kvar i folks medvetanden uppfyller liknande kriterier, enligt Angelika Prick.

- Ett bra sommarlovsprogram ska vara lekfullt och spännande. Det ska finnas en röd tråd och barnen ska känna sig delaktiga. Och det ska verkligen kännas att det är sommar – även när det inte är fint väder, säger hon.

"Sommarlov" i SVT sänds 11 juni–17 augusti.