Ut med det gamla och in med det gamla!
Stadsmuseet i Stockholm har slagit ner väggar, slagit upp fönster, och låtit tidigare kontor lämna plats för tusen nya kvadratmeter att ställa ut på. Stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund är pirrig inför lördagens invigning.
- Det är jätteroligt att se ett resultat som lyfter fram huset så mycket, säger hon.
Och nog berättar Södra stadshuset vid Slussen, där museet ligger, självt en historia om staden. Innan det ens stod färdigt år 1680 fanns där "plågorum" för tortyr, där man bland annat lirkade fram erkännanden från de åtta kvinnor som dömdes för häxeri på 1670-talet.
Långsamma städer
Sådant kan man lära om i "Stockholmsutställningen", en berättelse om invånarnas historia sedan 1520-talet som öppnar under invigningsdagen. Och enligt Ann-Charlotte Backlund är museet ett bra ställe att börja på om man vill lära känna staden och dess invånare. Inspirerade av den italienska rörelsen för "långsamma städer" – "cittaslow" på italienska – vill de ta emot turister på ett varsamt sätt.
- Vi vill förmedla något helylle, som bygger på tradition, närproduktion, äkta material. Är man intresserad av kungen eller makten så hittar man inte det hos oss. Här skildrar vi historien utifrån stockholmarnas perspektiv, i ett slags modern hembygdstanke, säger hon.
Invigningen pågår ett helt dygn, och innehåller bland annat kostymprovning, barockdisco, samt sill- och korvsmakning i 1700-talskrogen “Källarstugan”.
- Har man varit ute på Kulturnatten så fortsätter vi med nattbio, så att man kan coola ner sig innan man ramlar hemåt. Orkar man ännu mer så har vi ett gympapass på gården med Friskis & Svettis morgonen efter.
Nedskärningar i samlingarna
Dagens Nyheter skrev nyligen att museet efter nedskärningar i stadens kulturbudget gjort sig av med en fjärdedel av personalen. Efter öppnandet kommer färre att arbeta med samlingarna, och fotoarkivet på drygt tre miljoner bilder kommer gradvis att digitaliseras.
- Det är klart att det påverkar vår verksamhet. Men fyra års arbete bakom kulisserna har gjort det möjligt att lägga fokus på det publika arbetet nu, säger Ann-Charlotte Backlund
För kvarvarande personal ingår i detta utåtriktade arbete att under invigningen bära historiska kläder och möta medborgarna. Själv kommer hon att ha en blå sammetsrock i 1700-talsstil.
- Om det inte blir vrålvarmt, för då kommer jag inte att stå ut.