Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fansen protesterade utanför premiärvisningen av nya Jacksondokumentären "Leaving Neverland" på Sundancefestivalen i Utah.

Starka reaktioner på Jacksondokumentär

Den nya omtalade Michael Jackson-dokumentären har haft premiär och möttes som väntat av starka reaktioner. Polis och sjukvårdare fanns på plats i biografen – och starkt berörda filmkritiker fick mothugg av arga Jacksonfans.

I "Leaving Neverland" anklagas den framlidne superstjärnan för sexuella övergrepp på två pojkar på 1990-talet. De nu vuxna pojkarna Wade Robson och James Safechuck framträder i dokumentären och berättar om vad de utsatts för och hur de lärt sig att leva med det.

Den fyra timmar långa filmen visades för första gången på den amerikanska filmfestivalen Sundance på fredagen, och såväl polis som sjukvårdare fanns på plats i biografen för att ta hand om potentiella protester eller sjukdomsfall till följd av upprörda känslor i publiken, skriver People.

Starka känslor

Under visningens gång delade flera i publiken med sig av sina känslor i sociala medier.

"Vi är bara halvvägs in i filmen och jag behöver redan duscha 400 gånger för att någonsin känna mig ren igen", skriver Indiewires filmrecensent David Erlich på Twitter.

The Daily Beasts reporter Kevin Fallon var också tagen efter ett par timmars visning:

"Vad du än trodde att du visste eller kände till, så är innehållet i detta mer störande än du kunde ana. Och vi är bara halvvägs", twittrar han.

Access Hollywoods filmkritiker Scott Mantz beskriver filmen som "chockerande, besvärande och förkrossande" och LA Times Gerrick D Kennedy konstaterar att den är "smärtsam och brutalt upprörande" och att hans hjärta är krossat.

Mothugg

Kritkernas upprörda känslor fick dock mothugg av Jacksonfans, som ilsket gick till försvar för sin idol och hävdade att det inte finns några bevis för anklagelserna i filmen.

Det är inte första gången "Leaving Neverland" kritiseras. En representant för Jacksons dödsbo har tidigare kallat dokumentären "ett upprörande och patetiskt försök att utnyttja och tjäna pengar på Michael Jackson" och stjärnans brorson Taj Jackson har startat en insamling för att kunna försvara sin farbror i en egen dokumentärserie.

Filmens regissör Dan Reed har å sin sida tidigare slagit fast att det krävdes stort mod från de båda männen att berätta och att han inte tvivlar en sekund på deras trovärdighet.

Jackson, som avled 2009, har i omgångar anklagats för sexuella övergrepp mot pojkar men nekade konsekvent. 2005 friades han i en uppmärksammad rättegång och drygt 20 år tidigare gjordes ett annat fall upp utanför domstol. De två män som framträder i dokumentären har också stämt Jackson för övergrepp men båda målen avslogs 2017.