Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Takmålning i Dädesjö gamla kyrka utanför Växjö, en av åtta statligt ägda medeltidskyrkor som nu förklarats vara byggnadsminnen.

Statsägda medeltidskyrkor blir byggnadsminnen

Åtta statligt ägda kyrkor från medeltiden har fått status som byggnadsminnen. Det är ett av de första beslut som kultur- och demokratiminister Amanda Lind varit med om att fatta på sin nya post.

De åtta gamla kyrkorna har alla någon gång hamnat i statens ägo, och används i mindre utsträckning av Svenska kyrkan. Byggnader som Svenska kyrkan själv äger, från medeltiden eller yngre, skyddas enligt andra bestämmelser.

Att de åtta förklarats vara byggnadsminnen innebär att de blir fortsatt skyddade, även om staten skulle sälja dem, enligt Riksantikvarieämbetet. De äldsta uppfördes på 1100-talet, de yngsta på 1400-talet.

Medeltidskyrkorna är "värdefulla kulturhistoriska miljöer som berättar om den historiska utvecklingen under många sekler", säger Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

En av kyrkorna är Dädesjö gamla kyrka, utanför Växjö. Den byggdes på 1200-talet och är mest känd för sina välbevarade takmålningar.

Övriga kyrkor är: Araslövs gamla kyrka utanför Kristianstad, Suntaks gamla kyrka i Tidaholms kommun, Källa gamla kyrka i Borgholms kommun, Brunneby kyrka utanför Motala, Risinge gamla kyrka utanför Finspång, Enångers gamla kyrka utanför Hudiksvall och Trönö gamla kyrka utanför Söderhamn.