Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alba August är en av de unga skådespelare som utsetts till "shooting star" under filmfestivalen i Berlin. Här poserar "Unga Astrid"-huvudrollsinnehavaren med sin utmärkelse.

Stjärnskottet Alba August glänser i Berlin

På onsdagskvällen är det galapremiär för "Unga Astrid". Huvudrollsinnehavaren Alba August erkänner att det självfallet kommer att kännas nervöst att gå på röda mattan.

Alba August är en av årets tio "shooting stars" på filmfestivalen i Berlin. Under flera dagar har hon, tillsammans med andra unga kollegor från Europa, varit på seminarier och träffat filmmakare och agenter.

- Det sistnämnda är viktigt om man vill jobba utanför Sverige och Danmark, säger hon.

24-åriga Alba August, som är dotter till Bille och Pernilla August, bor i Köpenhamn, där hon går på teaterskola. Det har inte varit helt lätt för henne att få tillåtelse från skolan att resa till Berlin.

- Vi repar "Persona" och det är ju inte så lätt om en person är borta.

"Blev jätteberörd"

Hon har gjort många film- och tv-roller tidigare, men rollen som den unga Astrid Lindgren i Pernille Fischer Christensens "Unga Astrid" är det hittills tveklöst största hon gjort. Filmen har pressvisats här i Berlin, men får inte recenseras förrän efter onsdagens galapremiär.

Vi kan väl ändå tillåtas avslöja att inte minst Alba får oerhört mycket beröm.

- Att göra den filmen var för mig en emotionell resa. Jag visste ingenting om Astrids unga år, det fick jag veta först vid castingen. Jag blev jätteberörd och kände att vi ska filma den här historien, nu.

Netflix-serie

"Unga Astrid" kommer att gå upp i Sverige i september. Innan dess får vi se Alba August i "The rain", som är Netflixs första danska serie.

- "The rain" är någonting helt annorlunda. En postapokalyptisk tv-serie, som är en thriller, vissa scener är så mycket action. Det kan bli fler omgångar, det vet vi inte än, men det har varit skitkul.

Vad som händer nu är att hon går ut teaterskolan i vår. Hon har några nya projekt under utveckling, men det är för tidigt att tala om dem.

- Men det är i Skandinavien, säger Alba August.