Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det inuitiska danskompaniet Artcirq använder scenkonst för att motverka självmord bland tonåringar. Pressbild.

Stockholms kulturfestival rena cirkusen

På Stockholms Kulturfestival är temalandet Kanada, vars cirkustradition hyllas med en mängd föreställningar. Dessutom jongleras allt från strupsångscountry till stadsvandringar.

Sommaren 1998 tog två tonåringar sina liv i den fattiga inuitorten Igloolik, och det lilla samhället inser att något måste göras. Lösningen var oväntad: cirkuskonster.

Nu kommer ortens showkompani Artcirq till Sverige för att berätta om hur de jonglerar ursprungskultur med modern scenkonst, och socialt ansvarstagande med underhållning. Dessutom uppträder de dagligen på Norrbro vid Stockholms slott som inspirerats av inuitlegenden ”Vargarnas land”.

Tema: Kanada

Programmet är en del av Stockholms kulturfestival den 14 till 18 augusti och årets tema är Kanada, som bland annat är känt för sina cirkusar. Men festivalen har fler bollar i luften än så, som musik i form av tunisisk fusion, jamaicansk reggae, och kanadensisk strupsångscountry.

Dessutom visas kanadensisk film, som "Jesus of Montreal" (1989), och för de minsta finns bland annat danskurser och robotbygge. Evenemangen är gratis, sånär som på stadsvandringarna om allt från potatisrevolutionen på Södermalm till slaveri i Gamla stan.

Ungdomsfestival

Detta samarrangeras med ungdomsfestivalen "We are Stockholm", med programpunkter som VR-spel och hörlursdisco med tre olika musikstilar. Enligt kulturborgarråd Emilia Bjuggren (S) är festivalerna ett föredöme i stadens kulturpolitik.

"Här möts världsstjärnor, stockholmstalanger och kulturuttryck för alla smaker. Här är allt gratis och här kan såväl vi stockholmare som besökare upptäcka sådant vi inte visste att vi sökte", säger hon i ett pressmeddelande.