Svar från Svenska Akademien väntas i morgon

Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris. I morgon uttalar sig Akademien om den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, enligt Olsson.

ANNONS
|

Turerna har varit många och anklagelserna hårda. Det kan lätt kännas som en evighet sedan den inte längre ständiga sekreteraren Sara Danius stegade fram över Gamla stans kullerstenar med en krispig bukett vilandes på ena armen och med vännen och kollegan Sara Stridsberg tätt intill den andra.

Men faktum är att det var mindre än hundra timmar sedan och ännu är det många frågor som inte har fått något svar.

Avhopp, utröstningar och knytblusar

Svenska Akademien planerar att ge det man kallar "ett svar" på advokatutredningens rapport gällande institutionen och dess ledamöters kopplingar till den så kallade kulturprofilen och hans verksamhet.

Anders Olsson uppger nu för TT att Akademien planerar att komma med sitt uttalande under tisdagen.

ANNONS

- Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport. Hur vi ser på den och vad vi ska göra för någonting, sade han till TT i fredags.

- Det var många av oss ledamöter som ville att det skulle gå ut tidigare, det är verkligen i allmänhetens intresse att de får ta del av våra synpunkter där.

Enligt DN visar utredningen bland annat att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Mannen nekar till de anklagelserna genom sin advokat.

Saknade förtroende

Trycket mot Akademien har eskalerat sedan i torsdags då Danius avgick när en majoritet av de kvarvarande ledamöterna inte haft tillräckligt förtroende för henne.

- Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet, sade hon.

ANNONS

Bilden av Danius som, med huvudet högt och iklädd sin typiska vita knytblus, just erkänt sig utröstad mot sin vilja spreds som en löpeld och dagen därpå sågs såväl politiker som kändisar i välknutna rosetter för att visa sitt stöd. Manifestationer kräver nu att hela Akademien ska avgå och över 200 författare har gått samman i en gemensam protest mot institutionen.

Ifrågasätter giltigheten

Dessutom har Stridsberg i Dagens Nyheter ifrågasatt om beslutet ens kan betraktas som giltigt.

"Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg", skrev hon till tidningen.

Även Katarina Frostenson, den ledamot som har starka kopplingar till kulturprofilen, lämnade arbetet i Akademien. Kvar är bland andra Anders Olsson som i sin tur har riktat hård kritik mot Danius ledarskap och påstår att hon inte har kommunicerat med gruppen.

- Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, har han sagt till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Striden i Akademien – detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

ANNONS