Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jean-Hugues Anglade, Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde och Philippe Katerine i "Sink or swim". Pressbild.

Svenska konstsimsmän blev fransk film

För åtta år sedan kom ”Män som simmar” som handlar om hur ett gäng medelålders herrar bildade ett konstsimslag med målet att tävla i VM i konstsim. Den franske regissören Gilles Lellouche såg den svenska dokumentärfilmen och bestämde sig för att göra en spelfilm på samma tema – nu kommer hans "Sink or swim” till de svenska biograferna.

Gilles Lellouche sprang på "Män som simmar" när han letade efter ett tema och en miljö som skulle passa hans nästa film.

- Det var precis vad jag letade efter. Jag hade redan karaktärerna, men jag behövde någonting som var poetiskt och fungerade som inramning, säger han till TT.

Hans film heter ”Sink or swim” och handlar om ett gäng medelålders herrar med olika bakgrund som av en slump möts och börjar med konstsim med målet att tävla i VM i Norge.

Det finns också många likheter med handlingen i Måns Herngrens film ”Allt flyter” från 2008, men om Lellouche och huvudrollsinnehavaren Mathieu Almaric sett även den är oklart – de undviker båda ämnet när det kommer på tal.

James Bond-stjärna

Almaric, megastjärna i Frankrike – internationellt mest känd för rollen som skurken i James Bond-filmen ”Quantum of solace”, berättar:

- Jag simmade en hel del när jag var liten, sådär 13–14 år. Då handlade det om bröstsim. Men jag tyckte inte om det. Läraren tvingade oss att gå till inomhuspoolen för att simma mitt i vintern och jag tyckte väldigt illa om lukten där. Jag hatade det. Så efter det badade och simmade jag bara i havet. Jag fick lära mig att stå med pooldoften nu igen.

- Sex månader innan inspelningen började fick vi alla träna med en kvinna som brukar träna det amerikanska laget i konstsim. Vi lärde oss det från grunden.

"Ingen glamour"

Det som lockade honom med ”Sink or swim” var att det egentligen inte finns någon mening i det som filmens rollfigurer gör.

- Det finns ingen mening. Det finns ingen glamour. Det finns ingen medalj, inte mer än att de vinner någonting i sig själva, säger Mathieu Almaric.

- De bildar ett slags sällskap av vänskap och kärlek. Jag tycker det är oerhört rörande. Och jag tycker om det sätt som Gilles blandade allt, hur tonen går från komedi till drama och tillbaka. Den handlar om det som vi Frankrike kallar ”livets salt”.

"Sink or swim" får svensk biopremiär den 16 november.