Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Programledare Carolina Norén tror att låtarna på Svensktoppen kommer att rotera snabbare framöver. Pressbild.

Svensktoppen förändras – ska bli modernare

Sveriges Radio förändrar Svensktoppen. Listan ska bli modernare, bland annat genom att publikmätningen tas bort. Snabbare byten av låtar och större rotation utlovas framöver.

"Tanken med den nya mätningen är att listan ska bli mer representativ och spegla den svenska musiksmaken på ett modernare sätt", säger SR:s underhållningschef Daniel af Klintberg i ett pressmeddelande.

Från och med nu kommer Svensktoppen baseras dels på vilka tio låtar som spelats mest i alla svenska radiokanaler under veckan – och dels på vilka som har laddats ned och strömmats mest. Den gamla publikmätningen tas bort.

Att förändringarna genomför motiveras med att svenskarna i dag lyssnar på musik på olika plattformar.

SR passar även på att genomföra ett par regeländringar. Tidsbegränsningen på 52 veckor, som infördes 2016, slopas och dessutom kommer låtar som ramlat ur listan nu att kunna komma tillbaka.

"Nu får en låt ligga på listan hur länge som helst, men jag tror att rotationen kommer att ske snabbare än tidigare med tanke på lyssnarnas musikkonsumtion", säger programledare och producent Carolina Norén.

I stället för de tre utmanarna, som valts bland de mest spelade låtarna på P4, införs nu tre "bubblare". Låtar som hamnat precis utanför listan. Bubblarna kommer att presenteras i programmet utan inbördes ordning.

Svensktoppen sänds i P4 på söndagar klockan 11.03 – 12.00.